7 nyomós okot is mondunk, amiért érdemes felülnöd elektromos rásegítéses – pedelec – kerékpárra. Akár kikapcsolódás, sportolás, vagy közlekedés céljából.

 

Mindenekelőtt pár szót arról, ami kevésbé egyértelmű azok számára, akik még nem próbáltak ki modern e-bike-ot: A pedelec kerékpárok csak akkor működnek, ha tekerjük is őket, és ugyanúgy kell használni, váltani, fékezni, mintha hagyományos bringán ülnénk. A pedelec kerékpárokon nem helyettünk dolgozik az elektromotor, hanem csak segít. Vagyis nem egy gombot nyomogatva adagoljuk a motorerőt, hanem különböző programmódot választva a rendszer agya elemezi a szituációt, és saját erőfeszítéseinkhez pont annyi segítséget ad, amennyit szeretnénk. Így megmarad a sportolás élménye is, ugyanakkor mégsem fog gondot okozni, hogy feljussunk egy meredek emelkedőre. Ezért a kerékpározás legdinamikusabban fejlődő ágazata jelenleg az e-bike ipar, annak ellenére, hogy a sokkal komolyabb műszaki tartalom miatt jóval drágább egy ilyen kerékpár egy hagyományos bringánál. Nyugat-Európában, hegyes vidékeken az e-bike-ok lassacskán háttérbe szorítják a klasszikus kerékpárokat, mind a túrázás, mind a közlekedés tekintetében.

 

Talán sokan küzdenek azzal a problémával, hogy nem úgy mozognak már a lábak, mint régen, túl nagy kihívást jelentenek a meredek emelkedők, nem szeretnének izzadtan elérni úticéljukat, lehetetlen tartani a gyerekek tempóját a családi túrán, túl hamar elfáradunk, ha dimbes-dombos az útvonal. Szerencsére ezek a problémák csak a hagyományos bringával jelentkezhetnek, az e-bike mindenre megoldást és ennél jóval többet kínál. Keress olyan ismerőst, aki már legalább egy túra erejéig kipróbálta, vagy rendszeresen használja, és kérdezd őt, ha igazán hiteles beszámolóra vágysz!

 

Miért próbáld ki? Miért használd? 7 okot is tudunk mondani:

 

  1. Élmény. Kirándulás vagy közlekedés közben is olyan sebességgel haladhatsz, hogy rengeteg újfajta élményt szerezhetsz. Nem kell túlságosan az erőfeszítésekre koncentrálnod, mint a hagyományos kerékpáron, önfeledten nézelődhetsz, átadhatod magad a környezetnek. Ugyanakkor mégis te döntöd el, hogy mennyire intenzíven szeretnél közben sportolni.
  2. Változás. Az elektromos-rásegítéses kerékpár megváltoztathatja a mindennapjaidat: a szabadidő eltöltésében és a közlekedésben is, ráadásul új barátokat szerezhetsz, új vidékeket fedezhetsz fel, családtagjaiddal közösen.
  3. Fokozatosság. Ha nem rendelkezel szuper kondícióval, egy pedelec bringa áthidalja a fizikális hiányosságokat. Még az is megeshet, hogy ha a kerékpározás során számodra a saját teljesítményed a legfontosabb, az e-bike lesz a hiányzó lépcsőfok a sport kerékpárok felé…
  4. Jó hangulat. Egy családon belül nagy fizikális különbségek lehetnek egymás között, és befolyásolhatja egy túra hangulatát, ha mondjuk anya nem tudja tartani a tempót… Ugyanez igaz baráti társaságban is. A pedelec kerékpárral bárki olyan üzemmódot választhat, amivel kiegyenlítődnek az erőkülönbségek és az egymással töltött időre, a táj szépségére koncentrálhat mindenki. Persze aki szeretne, vicsoroghat is közben a hegyen…
  5. Új helyekre juthatsz el. Mivel a pedelec rásegítő rendszernek köszönhetően olyan emelkedőkre is fel tudsz majd tekerni, amilyenre korábban meg sem próbáltál volna, olyan új, eldugott úticélokat kereshetsz, ahová korábban sem gyalog, sem hagyományos bringával, sem gépjárművel nem jutottál még el.
  6. Megnövelheted a távolságot. A mai fejlett pedelec kerékpárok akkumulátorai programmódtól függően akár 100-150 kilométeres hatótávval is rendelkeznek. Ha mégis lemerülne, hagyományos kerékpár üzemmódban is hazaérhetsz bárhonnan.
  7. A környezetet sem terheled. Végezetül nem utolsó szempont, hogy egy e-bike akkumulátorának feltöltése csak minimális energiafogyasztást jelent, továbbá több mint 1000 töltést bír minőségromlás nélkül. Ez még sűrű használat mellett is 10-20 év, nagyságrendileg 100 000 megtett kilométer…

X