2024, Június

29jún.08:3018:00Dél-Nyírségi kerékpáros örökségkör - 232308:30 - 18:00 Nagykálló főtér (Szabadság tér)73 km

Időpont

(Szombat) 08:30 - 18:00

Helyszín

Nagykálló főtér (Szabadság tér)

További információk

Kerékpártúra a Nyírség kiemelt emlékhelyei és örökséghelyszínei között – Tekerj a Zöldbe!

2024. június 29. (szombat)

A Dél-Nyírségi kerékpáros örökségkörön a Nyírség legizgalmasabb kulturális örökségének felfedezésére indulhattok velünk 2024. június 29-én a Tekerj a Zöldbe! programsorozat keretében. Olyan örökséghelyszínekkel, műemlékekkel ismerkedhettek meg, amelyek Magyaroroszág fontos történelmi és szakrális emlékhelyei, meghatározó jelentőségű művészettörténeti emlékei. A görög katolikus máripócsi székesegyház a Kárpát-medence egyik legjelentősebb zarándokhelye. A nemzetközi szinten is számon tartott nyírbátori református templom, a magyar művészettörténet egyik legjelentősebb késő gótikus és kora reneszánsz emléke. A Báthori István Múzeumban található csonka stallum a történelmi Magyarország egyik legszebb bútorművészeti alkotása. A nyírbátori minorita templomban található barokk oltárok szintén országosan jegyzett művészeti értékek. Bár az eredeti állapotából keveset mutat, a Báthori Várkastély a fontosabb magyar reneszánsz emlékhelyek egyike, amely fontos történelmi eseményeknek adott otthont. A túra során a Báthori család legendás múltjával és a magyar történelmet formáló jelentőségével is meg fogtok ismerkedni. A Kállayak egykori birtokközpontjában, Kállósemjénben álló kúria pedig a Kállay család múltjába enged betekintést. Pócspetri neve is ismerősen csenghet, ugyanis ez az a falu, amelyet az 1948-ban történt események miatt a kollektív bűnösség vádjával sújtottak. Ha szeretitek a régi históriákat, az építészeti emlékeket, ha érdeklődtök a művészettörténet iránt, amennyiben kíváncsiak vagytok a csodákra, a magyar történelmet formáló családok legendás múltjára, akkor ezt a túrát semmi esetre se hagyjátok ki. Ez a 73 kilométeres kerékpáros körtúra Nagykállóból indul, amely Kállósemjén, Pócspetri, Máriapócs, Nyírgyulaj, Nyírbátor, Nyírbogát, Nyírgelse, Nyírmihálydi, Szakoly, Balkány, Biri érintésével érkezik vissza a nap végén Nagykállóba. Az út nagy részét kerékpárúton tesszük meg, illetve egyes szakaszokon alacsony forgalmú mellékutakon fogunk haladni.

Indulás:Gyülekező Nagykállóban, a város főterén (Szabadság tér) 8.30-tól. Indulás 9.00 órakor.
Útvonal:Nagykálló – Kállósemjén (6,8 km) – Pócspetri (8,5 km) – Máriapócs (2,2 km) – Nyírbátor (13,5 km)- Nyírbogát (8,4 km) – Nyírmihálydi (10,9 km) – Szakoly (7,6 km) – Balkány (3,6 km) – Biri (4,6 km)- Nagykálló (7,6 km)
Térkép:https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1wCF6Y-_0z1eMr0X16THRMYiSR8PCZpw&ll=47.8091711129344%2C21.991584999999983&z=11
Látnivalók:Nagykállói volt vármegyeháza, Rákóczi-torony, Kállósemjéni Kállay-kúria, Pócspetri történelmi emlékhely, Máriapócsi görög katolikus székesegyház, Nyírbátori minorita templom; Nyírbátori várostörténeti sétány; Nyírbátori református templom; Báthory várkastély; Nyírmihálydi református templom.
A túra teljes hossza:73 km
Költségek:Részvételi díj 2000 Ft/fő, amelyet a túra napján szükséges megfizetni készpénzes formában a túravezetőknek. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást biztosítunk, továbbá biztosítjuk a túra teljeskörű szervezését és lebonyolítását. A belépők megfizetése önköltséges.
Kerékpárbérlés:Igény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő KTM Joy és GEPIDA Alboin 300 kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek díja 3.800 Ft a túra teljes időtartamára. KTM és GEPIDA típusú e-bike-ok bérlésére is van lehetőség, melynek költsége 8.000 Ft a túra időtartamára. A kerékpárokhoz fejvédőt biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük, jelezze a regisztráció során.
Felszerelés:A KRESZ – előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és annak kötelező, illetve javasolt felszerelései! Saját kerékpárokhoz pót kerékpár belsőről mindenkinek egyénileg szükséges gondoskodnia.
Szervezők:Középkori Templomok Útja Egyesület
Szakvezető, túravezető:Szatmári István – műemlékvédelmi szakértő; Dobos Péter – Szondi Károly
Jelentkezési határidő:2024. június 27. (csütörtök), 18:00 óra, a megadott elérhetőségeken és a www.oroksegtura.hu regisztrációs felületén.
További információk:  Középkori Templomok Útja Egyesület e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com telefon: +36 70/466-7874 www.facebook.com/oroksegtura www.oroksegtura.hu
A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel. A program változtatási jogát fenntartjuk! „A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat részeként, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.”

Több

X