A túrákról

 

A ‘Tekerj a zöldbe!’ kerékpártúra sorozat a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség – Maketusz szervezésében, helyi szervezetek bevonásával az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg. A „Tekerj a zöldbe!” célja, hogy országszerte népszerűsítse a kerékpározást mindenki számára teljesíthető, könnyű kerékpártúrákkal.

A túrák ingyenesek, mindenki számára elérhetőek. A távok teljesítéséhez nem kell sportolói múlt, kortól, és erőnléttől függetlenül bárki tudja teljesíteni a 30-60 kilométeres túrákat.

A „Tekerj a zöldbe!” kerékpárútra sorozat másik célkitűzése, hogy ne csak a felkapott kerékpáros turisztikai desztinációkon valósuljanak meg a túrák, hanem kevésbé ismert útvonalakat is érintsenek. A kerékpártúrázás szeretete mellett  a túrák célja, hogy a résztvevők jobban megismerjék környezetüket, a helyi attrakciókat és a közlekedésbiztonságot is.

 

A túra szervezés tervezett feltételei:
 
  • A túra hossza ajánlásunk alapján 30-60 km, maximum 200 méter szintkülönbséggel, amelytől indokolt esetben lehet eltérni, esetleg a minimálisra tervezett 30 km-t nem kell elérni,

  • Az útvonalat kijelölésénél szempont az, hogy meg lehessen tenni utánfutóval és gyereküléssel is, hogy kortól, és erőnléttől függetlenül is teljesíthető legyen, valamint az is, hogy lehetőleg a kevésbé ismert útvonalakat is bemutassa, kerülje a kerékpárral amúgy is zsúfolt utakat,

  • A túra útvonala a hatályos jogszabályoknak megfelelő úton haladjon és a közlekedésbiztonságot is vegye figyelembe,

  • Tapasztalattal és helyismerettel rendelkező túravezetőt kell alkalmazni,

  • Be kell vonni valamilyen kulturális programelemet a túrába, pl. műemlék, tájház, természeti vagy épített érték,

  • Egy túraszervező több túrát is szervezhet, és egy útvonalat többször is meg lehet hirdetni,

  • Szervezőnek létre kell hoznia egy facebook eseményt, amelyhez a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséget és az Aktív Magyarországot is hozzá kell rendelni társszervezőnek.

  • A túra indulásánál csoportképet kell készíteni.

 

X