Tökéletes szabadság a természetben, amikor elsősorban az élmény és nem a teljesítmény kerül előtérbe a kerékpár nyergében. 

Amikor arról beszélünk, miben adhat többet egy elektromos rásegítéses – pedelec – kerékpár a hagyományos bringáknál, első körben felejtsük el a műszaki és egyéb paramétereket. A legfontosabb jellemzőjük: ezek a modern e-bike-ok nem működnek emberi meghajtás nélkül, és az előre haladáshoz – választott üzemmódtól függően – csak hozzáadnak bizonyos mértékű segítséget egy elektromotor által. Vagyis a lábainkat egy e-bike-on is megdolgoztatjuk, elfáradunk, akár több ezer kalóriát égetünk el. Egyvalami nem fog megtörténni, ami korunk, testsúlyunk, gyengébb fizikai állapotunk miatt esetleg előfordulhat: hogy kínkeservessé váljon a meredek emelkedőkre való feljutás. Az elektromos asszisztencia ugyanis pont annyit segít majd, hogy ne kelljen feladnunk.

Sokan, akik először ülnek modern e-bike nyergébe, meglepődnek, hogy a pedelec kerékpárokat ugyanúgy hajtani kell, mint a hagyományos bringákat, és ezek a gépek ugyanúgy garantálják a testmozgás élményét, mint a klasszikus kétkerekűek. Csak éppen a rásegítéssel olyan tempóra lehetünk képesek – főleg az emelkedőkön – amilyenre egyébként nem lennénk. Ez adja a már említett tökéletes szabadságot, hiszen a fáradtság, a szenvedés nem vonja el figyelmünket a táj szépségeiről, csoportban tekerve marad bennünk szufla beszélgetni a túratársakkal. Egy nagyobb társaság is viszonylag együtt tud tekerni, hiszen az elektromos asszisztencia kiegyenlíti a fizikális különbségeket. Az első próbák után még azok is rájönnek, hogy szívesen túráznának e-bike-okkal, akiket korábban visszatartott a feltételezés, miszerint nem bizonyulhat akár intenzív testmozgásnak az ilyenfajta túrázás.

Egy klasszikus kerékpártúrán amikor meredek emelkedőhöz érkezik egy társaság, többnyire szétszakad a sor, mindenki elcsendesedik, inkább a levegővételre koncentrál. E-bike nyergében ilyenkor sem vagyunk kénytelenek „vörös zónába” kergetni a pulzust. Mintha csak kocognánk, marad szuflánk beszélgetni, szépen egymás mellett haladva. Hiszen ha mindenki e-bike-on teker, akkor fel sem merül, hogy sportversenybe váltson egy túra. Marad erő észrevenni a táj apróbb szépségeit, teljesebb lesz a felfedezés élménye is. Ugyanez persze akkor is igaz, ha egyedül indulunk útnak. Sokkal egyszerűbben megfogalmazva: Nem olyan gyorsan megyünk, ahogy bírunk, hanem ahogy akarunk. Ezért inkább túrázás a pedelec kerékpár nyergében töltött testmozgás, mint teljesítmény-centrikus sportolás.

X