2022, Június

05jún.09:0013:00Tekerj a Zöldbe,itt a Rétközbe09:00 - 13:00

Időpont

(Vasárnap) 09:00 - 13:00

További információk

Tekerj a Zölbe a Rétközben!

2022. 06.05.-én szombaton Kisvárda Főteréről indul egy Rétközi túra, ennek távolsága 37 km ,menetideje kb 3 óra.

Reggel 08:45-től várjuk az érdeklődőket ,09:00-kor pedig startolunk. Stílusosan minden érkező egy sportszeletet kap ajándékba .

Először a 7 km -re található Anarcson a Czóbel kúriát és az azt körülvevő 6 hektáros parkot tekintjük meg. A Czóbel-kúria ma 6 hektáros parkjában hatalmas sima levelű páfrányfenyők, vasfák, tulipánfák, platánok és tölgyek nőnek. A park úgynevezett tájképi- vagy angolkert, ma is felismerhető szentimentális jelleggel. Az állomány a háború utáni pusztítások ellenére még ma is jól őrzi keményfás ligeterdő vonásait. A helybéli és környékbeli kikapcsolódni, sétálni vágyó emberek kedvelt pihenőhelye.

A park évszázados fái alatt, kedvenc üldögélő helyén alussza örök álmát a költőnő. Méltó síremlékét 2005-ben állítatta a község, a költőnő születésének 150. évfordulója tiszteletére.

Ezen alkalomból több fát is ültettek.

Innen indulunk a 10 km-re eső Nyírkarászba, ahol a Gara halom jelenlegi nevén Földvár a célpontunk. Előtte egy rövid fagyizást is beiktatunk 🙂
Nagyon kevés emlék maradt Magyarországon a XIII. századból, így Európai ritkaságnak számít a Nyírkarászon található kisméretű földvár. 1894-ben a Gara-halom dombját is feltárták, ott egy honfoglalás kori magyar vitéz sírjára akadtak. A halom tetejéből számítva – mely eredetileg magasabb lehetett – 2 méternyi mélységből, egy lófej, két ezüstből készült szíjdíszítés, egy öt darabra tört kengyel, papírvékonyságú átlyuggatott ezüst lemezkék és egy vasbalta töredékei kerültek felszínre.

A frissítés és a pihenő után Gyulaháza település következett ,ez Farkas Bertalan űrhajósunk szülőfaluja.  Egy Mig-21-es repülőgép van kiállítva az emlékház kertjében, és egy gyönyörű rózsakert veszi körbe. Farkas Bertalan az első magyar a világűrben, vele pedig a magyarok a hetedik nemzet, amelynek képviselője ott járt. Vadászpilóta, űrkutató, űrhajós, akinek az Interkozmosz program keretében nyílt lehetősége az űrbe jutni,

Ezt követően visszatérünk Kisvárdába.

A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat része, ami a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.

Több

X