2024, Július

13júl.08:3018:00BEREGI KÖRTÚRA - Tekerj a zöldbe az ÉV KERÉKPÁRÚTJÁN!08:30 - 18:00 Vásárosnamény-Gergelyiugornya, Gulácsi út 56. (volt Atlantika Vízividámpark előtti parkolóban)67 km

Időpont

(Szombat) 08:30 - 18:00

Helyszín

Vásárosnamény-Gergelyiugornya, Gulácsi út 56. (volt Atlantika Vízividámpark előtti parkolóban)

További információk

BEREGI KÖRTÚRA

Tekerj a zöldbe! az ÉV KERÉKPÁRÚTJÁN

2024. július 13. (szombat)

 

A 2024-es ÉV KERÉKPÁRÚTJÁN végig kerekezve felfedezzük a Bereg legszebb középkori templomait, a Tisza legszebb szabadstrandjait és a legizgalmasabb múzeumait. Utunk szinte végig árvízvédelmi és árapasztó töltéseken halad, forgalomtól elzárt, biztonságos természeti környezetben. Áthaladunk a II. Rákóczi Ferenc Tisza-hídon, mely az ország belsejével köti össze Bereget és Szatmárt. Vásárosnamény a Bereg kulturális, gazdasági, turisztikai központja, melyet kedvező földrajzi helyzetének köszönhet, logója, szlogenje szerint a Bereg szíve. Túránk első megállója Vásárosnaményban a Beregi Múzeum (https://www.beregimuzeum.hu/) és a szomszédságában található Hunor Vadászati Kiállítás (https://hunorhotel.hu/vadaszati-kiallitas/).

Vásárosnaményt a Tisza sétányon, a Petőfi padok mentén hagyjuk el és az árapasztó töltésen folytatjuk utunkat Tákosra, mely a beregi templomlátogatások kihagyhatatlan eleme. A 18. században épült református templom fa haranglábával, fehérre meszelt paticsfalával, parányi méreteivel, díszes berendezésével teljesen magával ragadja az embert, pláne mikor megtudjuk, hogy egy európai ritkasággal találkozunk, hiszen a tákosi templom a paticsfala miatt Európában egyedülálló. A templom szomszédságában keresztszemes kiállítás és kerékpáros pihenőpont található.

Visszatérve a töltésre pár kilométert tekerünk az örökségtúra legnagyobb kuriózumához Csarodára. A református templom szomszédságában nyílt meg a Középkori Templomok Útja Egyesület Látogatóközpontja, amely a tematikus út előszobája kíván lenni. A látogató itt átfogó képet kap arról, hogy milyen élmények várnak rá, ha elindul az úton. Összefoglaló tablók, filmek mutatják be az azonosságokat, a különbözőségeket, a ritkaságokat, a csodákat, amelyek az úton várnak bennünket. A gyerekeket interaktív játszósarok szórakoztatja, de lehet ajándéktárgyakat is vásárolni. A Látogatóközpont szomszédságában igényesen kialakított kerékpáros pihenőpont várja a megfáradt utazót. A Látogatóközpontból átsétálunk Magyarország egyik legkülönlegesebb árpád kori templomához, amelyet a mosolygó szentek templomának is hívnak. Csodálatos természeti környezetéből, a Csaronda-patak árteréből kiemelkedő templom nevét a templom északi falán lévő szentekről kapta, amelyeket készítője mosolygó szájjal, kedves arccal ábrázolt. A templom falai számos freskót őriztek meg a középkorból, de lenyűgöző látványt nyújtanak a 17. századból származó virágmintás falfestések is. A templom középkori falai padlótól a tetőig őrzik a középkor és a reformáció korának falképeit. Díszes berendezése egészen magával ragadó látványt nyújt. És még nincs vége a csodás középkori templomoknak, mert a szomszédos Márokpapiban is újabb csodára lelünk. Az itt található református templom arányaival, fa harangtornyával, az ablak körül tekergő virágmintás kifestéseivel az egyik legszebb középkori eredetű műemléke a Beregnek.

Márokpapiból egy kis bekötőúton jutunk el Tarpára, ahol először is megmásszuk a Nagy-hegyet. A tarpaiak szőlőhegye a 154 méteres magasságával az Alföld legrégebbi felszínen lévő vulkanikus képződménye. A Szőlőhegy tanösvényen haladva felkapaszkodunk a hegyre, ahonnan csodás panoráma nyílik a Keleti-Kárpátokra. Tarpa valaha volt középkori mezőváros, de jelenleg is a beregi térség meghatározó települése. Két híres szülötte Esze Tamás és Bajcsy-Zsilinszky Endre, kiknek szobrai a település központjában állnak. A tarpai református templom tornyát már jóval érkezésünk előtt felfedezhetjük, hiszen ez a Bereg leghatalmasabb temploma, melyet felújítása után az elsők között láthatunk. A parókia mellett helyet kapott kerékpáros pihenőponton megpihenhetünk, de nem mehetünk el a szárazmalom meglátogatása nélkül. A tarpai szárazmalom a Tiszántúl egyik legpatinásabb ipartörténeti műemléke, jelentősége elsősorban abban áll, hogy ez a Tiszántúl utolsó eredeti helyén álló szárazmalma.

Tarpát elhagyva az árvízvédelmi töltésen érkezünk meg Tivadarba, ahol egy falusi vendégasztalnál megkóstolhatjuk az eredeti recept szerint készült szilvalekváros csavart fánkot. Utunkat a töltésen lefűzött folyókanyarulatok, ártéri erdők kíséretében folytatjuk Vásárosnaményig, a kiinduló pontig. Akiknek még kedve van, kilátogathat a város nagyrendezvényére, a Zoárd-napi Sokadalomba, mely ezen a napon kerül megrendezésre a Kraszna-hídon.

Indulás:Gyülekező 8:30-9:00 óra között Vásárosnamény-Gergelyiugornya, Gulácsi út 56., volt Atlantika Vízividámpark előtti parkolóban.

Indulás 9:00 órakor!

Az autóval érkezők itt egész napra biztonságban hagyhatják autóikat, a túra végén ide érkezünk vissza.

Útvonal: Vásárosnamény – Tákos – Csaroda – Márokpapi – Tarpa – Tivadar – Jánd – Gulács – Vásárosnamény
Térkép: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1nGnVApA8l0_lm34tpRdXdRXCjONeeyvY&ll=48.122388173081426%2C22.431891640381796&z=12
Látnivalók:Vásárosnamény – Beregi Múzeum, Vadászati Kiállítás, Szabadstrand Gergelyiugornya, Petőfi padok a Tisza sétányon, Év Kerékpárútja emléktábla; Tákos – református templom, Beregi Keresztszemes Kiállítás; Csaroda – Középkori Templomok Útja Látogatóközpont, református templom; Márokpapi – református templom; Tarpa – Szőlőhegy tanösvény, Szárazmalom, református templom; Tivadar – szabadstrand; Jánd – szabadstrand
A túra teljes hossza:67 km
Nehézségi szint:Könnyű
Költségek: Részvételi díj 2000 Ft/fő, amelyet a túra napján szükséges megfizetni készpénzes formában a túravezetőknek. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervizszolgáltatást biztosítunk, továbbá biztosítjuk a túra teljes körű szervezését és lebonyolítását. A helyszínekre a belépők megfizetése önköltséges.
KerékpárbérlésIgény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő KTM Joy és GEPIDA Alboin 300 kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek díja 3800 Ft a túra teljes időtartamára. A kerékpárokhoz fejvédőt biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük, jelezze a regisztráció során.
Javasolt felszerelés: Saját kerékpár esetén a KRESZ – előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései! Saját kerékpárokhoz pót kerékpár belsőről mindenkinek egyénileg szükséges gondoskodnia.
Szervezők:Liptákné Juhász Anikó;

Középkori Templomok Útja Egyesület

Szakvezető, túravezető: Liptákné Juhász Anikó

Hunyadi Tünde

Jelentkezési határidő:2024. július 12. (16:00 óra) a megadott elérhetőségeken és a www.oroksegtura.hu regisztrációs felületén.
További információk:

 

Középkori Templomok Útja Egyesület

e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com

telefon: +36 70/453-4126

www.facebook.com/oroksegtura

www.oroksegtura.hu

 

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.

A program változtatási jogát fenntartjuk!

„A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat részeként, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.”

 

 

Több

X