2024, Április

07ápr.09:0016:00Szépalmakör09:00 - 16:00 Bakonybél, Pikoló vendéglő melletti parkoló35 km

Időpont

(Vasárnap) 09:00 - 16:00

Helyszín

Bakonybél, Pikoló vendéglő melletti parkoló

További információk

A „Tekerj a Zöldbe” programunk szeretné közelebb hozni a kerékpározás élményét és megmutatni a környék kerékpárral is elérhető szépségeit. Közösségi túra, ahol a célunk a közös bringázás jó hangulatban, teljesítmény-kényszer nélkül.

Időpont: 2024. 04. 07.

Helyszín: Bakonybél, Pikoló vendéglő melletti parkoló

Útvonal: Bakonybél – Száraz-Gerence – Ménesjáráspuszta – Szépalmapuszta – Pálihálás – Néma-kút– Zoltay-forrás – Csúcs-hegy – Bakonybél Monostor – Szent-kút

Táv: 35 km / 650 m szintemelkedés

Nehézségi szint: közepes

Típusa: körtúra

Túra kezdete: 09:00 óra

Túra vége: 16:00 óra

Indulás/Érkezés: Bakonybél, Pikoló vendéglő parkoló

https://goo.gl/maps/D7cfUTSheLktDsRw6

Parkolás: Pikoló vendéglő ingyenes parkoló

Kerékpártúránkat a Bakony szívéből indítjuk, és egyből a legnagyobb hegye, a Kőris-hegy irányába. Bakonybél rengeteg természeti értékkel büszkélkedhet. A környék szinte teljes egészében természetvédelmi terület. Védett növények, állatok, természeti ritkaságok figyelhetők meg az erdei túrák során. Egy árnyas völgyben haladunk sok-sok kilométert a Száraz-Gerence völgyében, amely csupán kis szintemelkedést tartalmaz, és sok izgalmas helyet rejt. A hatalmas bükkösök kellemes hűvöst biztosítanak a jól kerékpározható aszfaltos útszakaszon. A Kőris-hegyet elkerülve Ménesjáráspusztánál nagy kanyarral tartunk majd Szépalmapuszta felé. Szépalmapuszta az Esterházy család egykori ménesbirtokán, a Magas-Bakony erdőségeiben, a Kőris-hegy szomszédságában található. Az erdőből kiérve hatalmas karámokban békésen legelésző szürke marhák és lovak látványa fogad majd bennünket. Magyarország talán legszebb és legeldugottabb birtokára érkezünk. Az egész környék harmóniát, különös szelíd nyugalmat áraszt. Itt tartunk egy nagyobb ebédszünetet, közben lehetőség lesz megtekinteni az arborétumot. Felkeressük a grófi sírkertet, és egy különleges fenyvest emlékhellyel. Panorámás mezőkön gurulunk tovább Pálihálásra. Feltöltjük kulacsainkat a Néma-kút és Zoltay-forrás hűs vízével. Kalandos utakon a Som-hegy lábánál gurulunk tovább Kerteskő felé. Csúcs-hegyi panorámában szemléljük a bakonybéli medencét, és visszaereszkedünk a kiindulópontunkra, Bakonybélbe. Ha időben érkezünk, zenés műsort hallgathatunk a Monostornál, és odanézhetünk a Szent-kút bájos tavacskájához. Aki megéhezik, annak a Pikoló vendéglő kínál majd finom falatokat. Ez egy igazi zöld-wellness lesz!

Látnivalók: Száraz-Gerence, Ménesjáráspuszta, Grófi sírkert, Ősfenyves, Néma-kút, Zoltay-forrás, Som-hegy alja, Csúcs-hegy, Bakonybél Monostor, Szentkút

A túra terepkerékpárral teljesíthető.

Vízvétel: Bakonybél, Szépalmapuszta, Néma-kút, Zoltay-forrás

Étkezési lehetőség: Pikoló vendéglő a túra végén

Bővebb információ: Bácskai Péter túravezető 06 30/343-8213

Részvétel regisztrációhoz kötött: https://forms.gle/K5qcrJcCyiwWjx4z9

Túrán a részvétel ingyenes!

Útközben ebéd lehetőség Szépalmapusztán.

A kerékpártúra a „Tekerj a Zöldbe!” túrasorozat része, ami a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.

Részvétel szabályai:
-A túra nem a sebességről, hanem a jó társaságról szól.
-A sisak használata KÖTELEZŐ!
-A túrázó saját felelősséget vállal, hogy ismeri a KRESZ szabályait, rendelkezik a megfelelő kerékpáros gyakorlattal, és felelőssége tudatában nem jelent veszélyt, sem magára, sem másra a túra során.
– Megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár.
– A közúton kötelező a KRESZ betartása.
– Szintidő nincs, egy csoportban fogunk haladni, mérsékelt tempóban, síkon 10-15 km/h.
-A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.
-A túrán indulva a résztvevő hozzájárul, hogy a túra során készült médiaanyagok, fotók, videók megjelenhetnek majd a médiában/közösségi médiában a túrához köthető kommunikációban.
-A program változtatási jogát fenntartjuk!

Kérjük iratkozz fel hírlevelünkre, hogy további érdekes programjainkról tudjunk értesíteni! www.hatesz.hu

Több

X