2022, Augusztus

03aug.13:0017:30Szünidei bringatúra - Dánfok-Szanazug-Doboz-Dánfok - 32 km13:00 - 17:30 Békés, Dánfoki üdülőközpont32 km

Időpont

(Szerda) 13:00 - 17:30

Helyszín

Békés, Dánfoki üdülőközpont

További információk

Dánfok-Szanazug-Doboz-Dánfok bringatúra túratájékoztató 2022.08.03. Környezetünket, tájunkat a Körösök alakították ki, az éltető víz jelentős részét a Körösök hozzák el hozzánk. Túránk során Békésről a Fekete- és a Fehér-Körös összefolyásához, a Kettős-Körös megszületéséhez tekerünk el, valamint Doboz látnivalóit nézzük meg. Résztvevők száma:                maximum 50 fő Indulás ideje, helyszíne:      2022.08.03., szerda, 13:00, Békés, dánfoki Üdülőközpont bejárata Tervezett érkezés:                 2022.08.03., szerda, 17:30, Békés, dánfoki Üdülőközpont bejárata Táv:                                           32 km Nehézségi fok:                       közepes túra, teljesíthető tempóval. Kezdő kerékpártúrázóknak, gyerekeknek is ajánljuk. Túravezető:                            Szombat Ilona Részvételi díj:                         A túrán való részvétel díjmentes. A Tekerj a Zöldben program finanszírozza a túravezetést és a kompátkelést. Útvonal: Békés-Dánfok, Üdülőközpont – Kettős-Körös töltése, töltés melletti közút – Szanazug (gyulai, majd dobozi oldal, átkelés komppal) – Sámson vára – Doboz (tekergés a kastélyparkban, majd a magtárnál) – dobozi Kettős-Körös híd – Kettős-Körös töltése – Békés-Dánfok, Üdülőközpont   Látnivalók, melyeket felkeresünk: Szanazug, a Fekete- és a Fehér-Körös összefolyása, a Kettős-Körös megszületésének helye. A mesterségesen létrehozott összefolyásnál kialakított turisztikai központ kiváló pihenőpont: látványos és számos szolgáltatás elérhető. A pihenőidő alatt igény szerint meg lehet ebédelni, vagy a Körös vizében fel lehet frissülni. Pihenés után komppal kelünk át a dobozi oldalra, ahol, bevetjük magunkat a hűs erdőbe és kijelölt túraútvonalon érjük el Sámson várának kaputornyát. Innen a faluba tekerünk, ahol a Wenckheim épített örökséget tekintjük meg kívülről. Visszafele úton a dobozi hídról megfigyeljük a békési duzzasztót és a templomtornyot, majd a töltésen indulunk visszafele. Az indulást megelőzően a résztvevőknek a következő kötelezettségeik lesznek:

 1. Regisztráció: jelenléti ív és felelősségvállalási nyilatkozat aláírása.
 2. Kerékpárok átvizsgáltatása: a túrakisérők átnézik a résztvevők technikai eszközeit. Csak karbantartott, jó állapotú kerékpárral lehet részt venni a rendezvényen! Javasolt, de nem kötelező a bukósisak, láthatósági mellény használata.

A technikai személyzet rendelkezik elsősegélycsomaggal, és a gyors kerékpár javításokhoz szükséges szerszámkészlettel. Felhívjuk a figyelmét minden résztvevőnek, hogy:

 • A túra végig egy előre meghatározott útvonalat követ, a csapat kizárólag ezen az útvonalon halad majd, melyről egyénileg letérni nem szabad!
 • Az útvonal változatossága miatt a túrán való részvétel fokozott figyelmet követel minden résztvevőtől!
 • Mindenki számára kötelező betartani a túravezetők, szervezők, segítők kéréseit – utasításait, valamint a KRESZ szabályait maradéktalanul!
 • A tempó mindenki számára teljesíthető lesz.
 • Menet közben figyeljünk magunkra és egymásra is!
 • A csapat együtt indul és együtt érkezik haza, a csapatot és a túravezetőt megelőzni nem szabad!
 • A részvételi díj tartalmaz egy túraemléket és egy fagyit vagy süteményt egy cukrászdában.
 • Ha a túra során és a nap folyamán bárkinek bármilyen problémája adódik (egészségügyi vagy műszaki) azt haladéktalanul jelezze a szervezőknek vagy a túravezetőnek!
 • A túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt!

Szükséges egyéni felszerelés:

 • víz, frissítő ital,
 • napellenző sapka, fejfedő alkalmatosság,
 • személyi igazolvány, vagy a személyazonosság igazolására alkalmas egyéb irat,
 • kényelmes cipő,
 • egyéni szükségleteknek megfelelő gyógyszerek, gyógykrémek (pl. rovarcsípés allergia esetén hozzon magával megfelelő ellenszert),
 • időjárástól függően naptej.

Jelentkezni kizárólag a facebook eseményben közzétett jelentkezési lapon lehet, mivel a résztvevők száma korlátozott, ezért a jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében áll módunkban elfogadni. A túrát a Tekerj a Zöldbe programsorozat keretében szervezi a Fenntartható Térségért Alapítvány – FETA. A túráról örömmel fogadunk Önöktől fényképeket, videókat, amiket a FETA facebook oldalán elérhetővé teszünk: https://www.facebook.com/fetabringa. További információkat Gyebnár Péter túraszervezőtől kérhet a feta.bekes@gmail.com címen vagy a +36 30/6541686 telefonszámon. Sikeres, balesetmentes részvételt kívánunk! FETA team

Több

Szervező

Fenntartható Térségért Alapítvány - FETA

X