Fotópályázat

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (továbbiakban: Maketusz) fotópályázatot hirdet a „Tekerj a Zöldbe”2020-ban szervezett kerékpáros programjain résztvevő túrázók körében. A programsorozat keretén belül, 2020-ban 20 megyében 6 hónap alatt 120 kerékpáros túrát szervezünk. Várjuk azon amatőr vagy profi fotósok munkáit, akiknek az alkotásai összhangban vannak a rendezvény szellemiségével, témakörével.

 

A FOTÓK TÉMÁJA – MEGKÖTÉSEK, JAVASLATOK

 1. A képek készítési idejére vonatkozóan nincs időbeni megkötés, de csak a ”Tekerj a Zöldbe” programsorozaton részt vevő túrázók jelentkezhetnek, és csak a túra során készített, a túrával kapcsolatba hozható témájú felvételekkel pályázhatnak.
 2. Látványos fotók készítése, amelyek híven tükrözik a túra hangulatát, a bringázás örömét, a kerékpáros túrázás és az ember kapcsolatát a természettel, beszámolóként „mesélnek” a túra élménydús, emlékezetes pillanatairól.
 3. Az alkotások témája ezen feltételek mellett szabadon választható, kötetlen.
 4. Javaslatok
  1. A túrára jellemző egyedi építmények, tájrészletek, emblematikus helyszínek megkülönböztethetővé teszik a túrákat.
  2. A napfényes, derűs képek mindig élettel teliek.
  3. A megszokottól eltérő látásmód, megközelítés, perspektíva egyedi és figyelemreméltó eredményeket produkálhat.
  4. Szerencsés, ha a képen szerepel: az ember, a kerékpár és a táj.
  5. A vidám, pozitív hangulat fél siker!
  6. Az eredeti, egyedi ötletek kiemelik a fotót a tömegből.
 5. Készítsd el a „Tekerj a Zöldben” logót!
  1. Nagy érdeklődéssel várjuk, és külön díjazzuk a legjobb „Tekerj a Zöldbe”logónk (emblémánk) beállítására emlékeztető fotókat.
  2. A kerékpár első kereke+villa+kormány mögött táj, építmény, hegy, folyó, túrázók, pillanatkép, esemény stb. kompozíciókat.
  3. Melléklet: Logó és pár példa-fotó – a dokumentum végén beágyazva.

PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

 1. A pályázatra kizárólag digitális fotókat fogadunk. A képrögzítő eszköz tekintetében nincsen megkötés. A digitális fotók felbontásánál a hosszabb oldalnak legalább 2000 pixelnek kell lennie, ennél kisebb felbontású képeket nem áll módunkban befogadni. A beküldött képformátum kizárólag JPG lehet.
 2. Az alkotó köteles a beküldött fotók fájlnevét a következők szerint megadni: az alkotó neve (alulvonás) a kép sorszáma (alulvonás) a kép címe. Példaként Kiss Csaba fotós harmadik fotója, Megálló apataknál a következő fájlnevet kapja: jpg
 3. A képek beküldése mellett a pályázat érvényességének feltétele, hogy a pályázó a honlapról letölthető, vagy a fotópályázat e-mail címén bekérhető pályázati adatlapot kinyomtassa, kitöltse, eredetiben aláírja(!), majd beszkennelve, vagy lefotózva csatolja JPG formátumban.
  1. Az adatlap tartalmazza:
   1. fotós nevét
   2. lakcímét
   3. e-mail címét
   4. telefonos elérhetőségét
   5. a fotók sorszámozott felsorolását kép címekkel
   6. a pályázónak kötelessége nyilatkozni, hogy a fotók saját alkotásai és annak teljes körű felhasználási jogával rendelkezik.
  2. Amennyiben az alkotó a beküldött pályázati anyagánál bármely formai követelménynek nem felel meg, úgy a pályázat kiíró egy esetben e-mailben értesíti a hiányosságról, melyet korrigálhat. Erre a visszajelzéstől számított 10 nap áll rendelkezésére.
 4. Képarányok
  1. Tetszőleges, alapvetően kötetlen.
  2. Preferáljuk a mobiltelefonok és a kézi kamerák által használt (szélesített) wide formátumokat, és jellemzően a fekvő orientációjú felvételeket.
  3. Ha atéma indokolja, az álló formátum is elfogadható.
  4. Az extra széles, panorámafotókból is örömmel vesszük a látványos megoldásokat.
 5. Színek
  1. Nincs megkötés. Lehet fekete-fehér is, bár jellemzően színekben gazdag felvételekre számítunk.
 6. Minőség
  1. Csupán azt kérjük, hogy életlen, élvezhetetlen fotókat ne küldjenek.
 7. Küldés
  1. A fotókat kizárólag a pályázat e-mail címére megküldve fogadunk, egyéb módon: adathordozón, postán, más email címre küldve stb. nem tudunk pályázati anyagot befogadni.
   A képeket az alábbi e-mail címre kérjük küldeni: info@tekerjazoldbe.hu
  2. Több kép (és a mailbox terjedelmét meghaladó adatmennyiség) esetén javasoljuk file-küldő online program alkalmazását! Pl.:
   1. WeTransfer.com
   2. Toldacuccot.com
 8. Szerzői jogok
  1. A „Tekerj a Zöldbe”programon való részvétellel és a pályázat benyújtásával az alkotó elfogadja, hogy a Maketusz azokat későbbi marketing céljaira szabadon, ellenszolgáltatás nélkülfelhasználhassa. Kiadványaiban, valamint digitális formában a honlapján és a közösségi médiában – a fotós nevének megjelölésével – a Maketusz jogszerűen felhasználhatja, de ezért aSzövetség pénzbeli megváltásra nem kötelezhető.
   1. A fotókon szereplő személyek, és a fotó készítője anyagi és erkölcsi követelésekkel a későbbiekben (visszamenőleg) nem élhetnek, a felvételek felhasználhatósága a Maketusz számára teljes körű.
   2. A Maketusz a felvételeket direkt kereskedelmi célokra (anyagi javak ellenében történő átadás, értékesítés, forgalmazás) nem használhatja fel. A felvételeket csak a kerékpáros turizmus népszerűsítésére, a Maketusz logókkal és arculati elemekkel ellátott marketing eszközökön használja.
   3. A fentieken kívüli esetekben a Maketusz írásban keresi a felvétel készítőjét a fotó további felhasználásra történő engedély megkérésével.

A FOTÓK MENNYISÉGE

 1. Nincsen korlátozva, több fotóval nagyobb az esély a sikerre!
 2. Kérjük, hogy csak a legjobb képeket küldjétek, 100-as nagyságrendet még a professzionális fotósok sem tudnak sikerre vinni.
 3. Jellemzően 5-25 fotó között mozog a mennyiség, de ha valakinek 1 db a kedvence, és abban hisz, örülünk!

BEADÁSI HATÁRIDŐ

 1. A „Tekerj a Zöldbe” programsorozat utolsó állomását követő 14 napot követően, azaz 2020. november 14-ig.

DÍJAZÁS ÉS ZSŰRI     

 1. Az alkotásokat a Maketusz munkatársaiból zsűri bírálja el. A döntés a zsűri összetett tetszésindexeinek összevezetéséből, konszenzus alapján történik.
 2. Az első három helyezett szponzor által felajánlott értékes tárgynyereményben részesül.
  1. E-bike használat 1 hétre
  2. Kerékpáros ajándék
 3. A nyertes fotókat a „Tekerj a Zöldbe” honlapon megjelenítjük.
 4. A nyertesek neveit a fotókhoz köthetően megjelenítjük – hacsak azt a fotót beküldő alkotó kifejezetten ellenzi (kéri a névtelen szerepeltetést).
 5. A nyerteseket e-mailben értesítjük a nyeremények átvételéről, és az ezzel kapcsolatos részletekről.A díjkiosztás helyéről, idejéről a rendezvény honlapján adunk tájékoztatást.
 6. A nyeremények a nyertesek kérései által meghatározott családtagokra és/vagy ismerősökre átruházhatók. (Meghatalmazást igényel).
 7. Az eredményhirdetés napja és felülete: november 20. A www.maketusz.hu/tekerjazoldbe/fotopalyazat oldalon.

X