A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) állásfoglalást kért az Operatív Törzstől az aktuális kerékpártúrák szervezésével kapcsolatban. A válasz szerint sportolás céljából lehet együtt kerékpározni, „edzeni” a koronavírus-helyzet korlátozó intézkedései közepette is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának központi ügyfélszolgálati irodájából érkezett válasz ezen a linken található dokumentumban olvasható, a lényeget összefoglalva kijelenthetjük:

Az egyéni szabadidős sporttevékenység mellett szabadidős sport, vagy tömegsport célú edzéseken való részvételt valamennyi sportág vonatkozásában engedélyezi a 170/2020 (IV.30) Kormányrendelet, vagyis: Magyarország egész területén létszámbeli korlátozás nélkül engedélyezett szabadidős és amatőr sportolók részére kerékpáros edzések és foglalkozások tartása.

A szociális érintkezésre a vészhelyzetben irányadó 1,5 méteres távolságtartás sem kötelező, emennyiben az adott sport szabályrendszere és sportágspecifikus mozgásformái ezt indokolják. (Az országúti kerékpározás – bolyozás – ilyen.)

Fontos, hogy csak tünet és panaszmentes egyének látogathassák a sportfoglalkozásokat, sportrendezvényeket, legyen mód kézfertőtlenítésre.

Az óvintézkedésekkel kapcsolatban a MAKETUSZ is szeretné nyomatékosan aláhúzni, hogy aki bármilyen gyengeséget, betegségre utaló jelet érez magán, ne vegyen részt közösségi sportfoglalkozáson, ami egyébként nem csak koronavírus-válság idején követendő példa. A jelen helyzetben az is tartsa távol magát, akinek közvetlen vagy tágabb környezetében tapasztalható olyan megbetegedés, ami fertőző lehet.

Továbbra is ügyeljünk fokozottan a fertőtlenítésre, különös tekintettel a ruházatra, kesztyűre, és a kerékpár gyakran érintett felületeire, mint amilyen a markolat, kezelőszervek és a nyereg. Tartsuk tisztán a kulacsokat és magától értetődő, hogy ne osszuk meg egymással az így magunkkal vitt folyadékot. A sportfoglalkozás során ne álljunk meg frekventált turista-látványosságoknál és a frissítésről, élelmiszerről is otthonról magunkkal vitt készletekből gondoskodjunk. Kerékpározás közben – ha bolyban, csoportban haladunk az országúton – mellőzük az orrfújást, köpködést. Ha megállunk valahol, próbáljuk betartani a megfelelő távolságot egymástól. 
Útvonal tervezésekor kerüljük a gyakran látogatott helyeket, üzleteket, parkolókat stb. Erdei ösvényeken – lévén a gyalogos túrázók száma is növekedett az utóbbi időben – mindig figyeljünk túrázó társainkra, lassítsunk, adott esetben álljunk meg. Különösen legyünk tekintettel a kutyával, vagy gyerekkel sétálókra. Ügyeljünk rá, hogy legyen felszerelve a kötelező tartozék, a csengő, amivel erdei ösvényeken is jelezni tudjuk mások számára, ha közeledünk.

X