2023, Április

22ápr.08:3018:00Az ismeretlen Szatmár; Örökségtúra az Erdőháton - Tekerj a Zöldbe!08:30 - 18:00 Kölcse - Pap Túrja túraközpont (4965 Kölcse, Kölcsey Ferenc u. 20.)83 km

Időpont

(Szombat) 08:30 - 18:00

Helyszín

Kölcse - Pap Túrja túraközpont (4965 Kölcse, Kölcsey Ferenc u. 20.)

További információk

A 2023. április 22-én induló „Az ismeretlen Szatmár – Örökségtúra az Erdőháton” elnevezésű örökségtúra – a Tekerj a Zöldbe! programsorozat keretében – a Felső-Tisza-vidék egy kevéssé ismert szegletére, a szatmári táj erdőháti részére vezet. A szatmári Erdőhát a Tiszahát és Szamoshát közé eső terület, ahol számos érdekes, de kevéssé ismert középkori templom található. Ezeknek a templomoknak műemléki értékei, falképei, középkori műrészletei, reformáció korából származó dekorációi az elmúlt évek során lezajlott műemlékvédelmi helyreállítások és restaurátori kutatások eredményeként láttak napvilágot. Az útvonal nagy része a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet alacsony forgalmú hangulatos útjain, a Túr és a Tisza töltésein vezet. A túra első harmadában öt kevéssé ismert, hihetetlenül látványos középkori templomlommal ismerkedhetnek meg a résztvevők. Az örökségtúra nyitópontja ezúttal Kölcsében a Pap Túrja túraközpont, amely az evangélikus templom mellett, az Öreg-Túr partján áll. Elsőként ellátogatunk a kölcsei református templomhoz, melynek helyreállítása már évekkel ezelőtt elkezdődött és a kutatások számos izgalmas eredményt hoztak a felszínre. A templom kuriózuma a 18. században épült fa harangláb, amely szerepel a világörökségi várományos listán. A túra következő állomása az alig 3 kilométerre fekvő sonkádi református templom, amelynek sikeres és bravúros műemléki helyreállítása nem véletlenül érdemelte ki az Europa Nostra díjat. Harmadik állmásunk a középkori eredetű túrricsei református templom, amely a szatmári eredőhát egyik legszebb műemléke. Rövid tekerés után megérkezünk Gacsályra. A Felső-Tisza-vidék templomai közül hatalmas méreteivel, magasba törő több szintes tornyával kiemelkedik a Gutkeled nemzettség által alapított gacsályi református templom, amely valaha a régió leghatalmasabb kazettás mennyezetével rendelkezett. A gacsályi református templom 2014-2015 között lezajlott színvonalas helyreállítását 2019-ben ICOMOS díjban részesítették. A magyar-román határ mellett található Zajta felé haladunk tovább, ahol a római katolikus templom néhány éve lezajlott régészeti kutatása során váratlan és izgalmas középkori részletekre bukkantak a régészek. Garbolcnál elérjük hazánk legkeletibb pontját, majd itt felkapaszkodunk a Túr-folyó aszfaltozott töltésére és egészen Magosligetig páratlan természeti környezetben tekerünk végig. Innen Uszka, majd Tiszabecs felé folytatjuk utunkat, ahol elérjük a Tiszahátat. Tiszabecsnél rátérünk a Tisza kiváló minőségű aszfaltozott töltésére, amelyen egészen Tiszacsécséig, Móricz Zsigmond szülőfalujáig haladunk, ahol megtekintjük a Móricz emlékházat. A program zárásaként ellátogatunk a Túr-bukógáthoz, ahol a Túr és a Tisza találkozik, majd visszatérünk a túra kiindulópontjára, Kölcsére.

Indulás:Gyülekező 8.30-tól Kölcsén a Pap Túrja túraközpontban (4965 Kölcse, Kölcsey Ferenc u. 20.). Indulás 9.00 órakor.
Útvonal: Kölcse – Sonkád (2,8 km) – Csaholc (9,6 km) – Túrricse (2,6 km) – Gacsály (5,2 km) – Zajta (5,2 km) – Rozsály (3,4 km) – Méhtelek (3,6 km) – Garbolc (2,8 km) – Magosliget (16 km) – Uszka (2,3 km) – Tiszabecs (5,8 km) – Tiszacsécse (10 km) – Túr-bukógát (8 km) – Kölcse (6,6 km)
Térkép:https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1zTZn3eNzNfXhm3zz_1bo_abwHu-sHCM&ll=48.009866931041756%2C22.778769999999984&z=11
Látnivalók:Öreg-Túr folyó; Kölcsei református templom; Sonkádi református templom; Túrricsei református templom; Gacsályi református templom; Zajtai római katolikus templom; Magyarország legkeletibb pontja (Garbolc); Móricz Zsigmond emlékház (Tiszacsécse); Túr-bukógát (Tiszakóród)
A túra teljes hossza:83 km
Nehézségi szint:Könnyű
Költségek:Részvételi díj 1500 Ft/fő, amelyet a túra napján szükséges megfizetni készpénzes formában a túravezetőknek. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást biztosítunk, továbbá biztosítjuk a túra teljeskörű szervezését és lebonyolítását. A belépők megfizetése önköltséges.
Kerékpár és e-bike bérlés:Igény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő KTM Joy és GEPIDA Alboin 300 kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek díja 3500 Ft a túra teljes időtartamára. KTM és GEPIDA típusú e-bike-ok bérlésére is van lehetőség, melynek költsége 8.000 Ft a túra időtartamára. A kerékpárokhoz fejvédőt biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük, jelezze a regisztráció során.
Felszerelés:A KRESZ – előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és annak kötelező, illetve javasolt felszerelései! Saját kerékpárokhoz pót kerékpár belsőről mindenkinek egyénileg szükséges gondoskodnia.
Szervező:Középkori Templomok Útja Egyesület
Szakvezető, túravezető: Hunyadi Tünde, Szondi Károly
Jelentkezési határidő:2023. április 20. (csütörtök) a megadott elérhetőségeken.
További információk:  Középkori Templomok Útja Egyesület e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com telefon: +36 30/453-7767; +36 70/466-7874 www.facebook.com/oroksegtura www.oroksegtura.hu

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel. A program változtatási jogát fenntartjuk! A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat részeként, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.

Több

X