2023, Augusztus

05aug.08:3018:00BEREGI KÖRTÚRA - Tekerj a Zöldbe! egy kerékpáros örökségkörrel a Panyolafesztről a Felső-Tisza-vidék szívében!08:30 - 18:00 Panyola, református templom előtt71 km

Időpont

(Szombat) 08:30 - 18:00

Helyszín

Panyola, református templom előtt

További információk

2023. augusztus 05. (szombat) Erre a túrára elsősorban a Panyolafeszten megjelenő fesztiválozókat várjuk, akik nem csak a jól hangzó programkavalkád miatt érkeznek ide, hanem a fesztivál egyik napján szeretnének egy kicsit többet megismerni a környékből. Aki viszont csak túrázni indult, zárásképpen mindenképpen kóstoljon bele a Felső-Tisza-vidék legjobb fesztiváljába, ugyanis itt a legjobb programokkal és családias környezettel várják évről évre a vendégeket. A kerékpártúra célja ezúttal a beregi táj és történeti emlékeinek, páratlan épített örökségeinek megismerése. Útvonalunk elsősorban a Tisza és a beregi árapasztó tározó töltéskoronáján, valamint kisebb részben alacsony forgalmú utakon halad. A panyolai gyülekezőt követően elindulunk északi irányba és pár kilométer megtétele után komppal kelünk át a Szamoson. Olcsvát és Vitkát elhagyva érünk be Vásárosnaményba, ahol a Vadászati és Természeti kiállítás vár minket. Itt egy fantasztikusan berendezett dioráma kiállításban testközelből ismerkedhettek meg Európában, Ázsiában, Afrikában és Észak-Amerikában vadon élő állatfajokkal. A kiállítás után a beregi árapasztó tározó töltésén fogunk tovább tekerni egészen Tákosig, ahol a „mezítlábas Notre Dame”-ot tekintjük meg, majd utunkat folytatva a mosolygó szentek templomába is betérünk Csarodán. Nem hagyhatjuk ki ezen a töltésen bringázva Márokpapit sem, ahol szintén egy rendkívül szép református templomba kukkanthatunk be, végezetül pedig a bereg legszebb ipartörténeti emlékművét, a tarpai szárazmalmot ejtjük útba. A túra utolsó látnivalóját követően a Tisza töltésén tekerünk vissza Panyolára, ahol már a fesztivál esti programjába lehetőségünk lesz belekóstoni.

Indulás:Gyülekező 8.30 órakor Panyolán a református templom előtt. Indulás 9.00 órakor.
Útvonal: Panyola – Olcsvaapáti (7 km) – Olcsva (3 km) – Vitka -(4 km) Vásárosnamény (4 km) – Tákos (12 km) – Csaroda (6 km) – Márokpapi (8 km) – Tarpa (7 km) – Tivadar (7 km) – Panyola (13 km)
Térkép:https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=11j9QLbac_NlqLrjIo1JOA9DAleNerUY&ll=48.06804693112422%2C22.443180646626722&z=11
Látnivalók:Vásárosnamény – Hunor Vadászati és Természeti kiállítás; Tákos – Református templom és Beregi Tájház; Csaroda – Református templom; Márokpapi – Református templom; Tarpa – Szárazmalom; Panyola – Panyolafeszt
A túra teljes hossza:71 km
Nehézségi szint:Könnyű
Költségek:Részvételi díj 1500 Ft/fő, amelyet a túra napján szükséges megfizetni készpénzes formában a túravezetőknek. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást biztosítunk, továbbá biztosítjuk a túra teljeskörű szervezését és lebonyolítását. A belépők megfizetése önköltséges.
Kerékpár és e-bike bérlés:Igény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő KTM Joy és GEPIDA Alboin 300 kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek díja 3500 Ft a túra teljes időtartamára. KTM és GEPIDA típusú e-bike-ok bérlésére is van lehetőség, melynek költsége 8.000 Ft a túra időtartamára. A kerékpárokhoz fejvédőt biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük, jelezze a regisztráció során.
Felszerelés:A KRESZ – előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és annak kötelező, illetve javasolt felszerelései! Saját kerékpárokhoz pót kerékpár belsőről mindenkinek egyénileg szükséges gondoskodnia.
Szervező:Középkori Templomok Útja Egyesület Panyola Község Önkormányzata
Szakvezető, túravezető: Liptákné Juhász Anikó; Dobos Péter
Jelentkezési határidő:2023. augusztus 04. (péntek) a megadott elérhetőségeken.
További információk:  Középkori Templomok Útja Egyesület e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com telefon: +36 30/453-7767; +36 70/466-7874 www.facebook.com/oroksegtura www.oroksegtura.hu
A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel. A program változtatási jogát fenntartjuk! “A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat részeként, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.”

Több

X