2024, Szeptember

14szept.10:0013:00Csavargók- Kerékpáros Túra10:00 - 13:00 Tiszabezdéd tájház30 km

Időpont

(Szombat) 10:00 - 13:00

Helyszín

Tiszabezdéd tájház

További információk

A túra a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, Tiszabezdéd községben található, TISZABEZDÉDI TÁJHÁZ-ból indul. A község nevezetes az ott talált honfoglalás kori tarsolylemez miatt, de 2013-tól már tájháza is sok látogatót vonz. A túrát itt indítjuk, a Tájház és Skanzen még indulás előtt megtekinthető és körbe tekerhető kerékpárral. Innen rögtön, 1 km tekerés után a település másik nevezetességéhez érkezünk, mely a Hagyományok Háza nevet viseli. A kulturális örökség 2022-től vált látogatható az érdeklődők előtt, melyben helyi hagyományokat őrző időszakos kiállítások tekinthetőek meg, valamint az év egészében hagyományőrző rendezvények szervezésére alkalmas helyszínt biztosít a település részére.

Túránk: a túra könnyű, néhol emelkedőkkel fűszerezett biciklitúra, mely  Tiszabezdéd Tájház és Skanzentől indul és ide is érkezik vissza. 5 km aszfalt szakaszon megtett út után első megállónk következik, mely a Tisza folyó töltésén, őshonos fákkal szegélyezett részen, érintetlen élővilággal rendelkező helyen található. A túrázóknak itt lehetőségük adódik megtekinteni az érintetlen környezetet, a folyó menti állat- és növényvilágot. Kb 14 km, a töltésen megtett szakasz után jutunk el a Kerek-Holt Tiszához. Az ismeretlen kialakulási idejű, ellipszis alakú, nagyobb kopolyára emlékeztető Holt-Tisza a folyó bal parti hullámterén helyezkedik el. Közigazgatásilag Tiszabezdéd községhez tartozik. Hossza 300 m, átlagos szélessége 167 m, területe 5 ha, átlagos vízmélysége 1,2 m. Medre erőteljesen feliszapolódott, növényzettel való benőttsége közepes mértékű. A Holt Tisza partja remek kikapcsolódást és pihenő helyet nyújt a kerékpárosoknak. Megismerhetik irányított vezetéssel a Tisza vízi élővilágát, növény- és állatvilágát, valamint némi sétára és az elemózsia elfogyasztására is alkalmas a helyszín. A terület Üdülési célra is alkalmas holtág, szép környezetben, gazdag és változatos élővilággal.

A kiinduló pontunkra a fent leírt útvonalon jutunk vissza szintén a töltésen és némi  aszfaltozott szakaszon át. Így a megtett táv kb. 30 km.

Tervezett célcsoportunk 45 fő, a Lónyay Menyhért Általános Iskola Tiszabezdédi Tagintézményének 45 fő tanulója és 5 fő oktatója.

Felszerelés: Kérés esetén felszerelést tudunk biztosítani: bukósisak, láthatósági mellény, védőfelszerelés, kulacs.

Túravezetők: 2 fő, 1 fő idegenvezető a látványosságok bemutatása céljából.

A túra ingyenes, ezzel szeretné az egyesület támogatni a hátrányos helyzetű településen élő iskolások számára a sportolási és hasznos szabadidő eltöltési lehetőséget.

A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat része, ami a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.

 

Több

X