2023, Június

03jún.08:3018:00Dél-Nyírségi kerékpáros örökségkör08:30 - 18:00 Nagykálló, Szabadság tér73 km

Időpont

(Szombat) 08:30 - 18:00

Helyszín

Nagykálló, Szabadság tér

További információk

Kerékpártúra a Nyírség kiemelt emlékhelyei és örökséghelyszínei között

A Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében 2023. június 3-án (szombat) újabb kerékpártúra indul, amely részt vesz a Tekerj a zöldbe! programsorozatban. A Dél-Nyírségi kerékpáros örökségkörön a Nyírség legizgalmasabb kulturális örökségének felfedezésére indulhattok. Olyan örökséghelyszínekkel, műemlékekkel ismerkedhettek meg, amelyek Magyaroroszág fontos történelmi és szakrális emlékhelyei, meghatározó jelentőségű művészettörténeti emlékei. A görög katolikus máripócsi székesegyház a Kárpát-medence egyik legjelentősebb zarándokhelye. A nemzetközi szinten is számon tartott nyírbátori református templom, a magyar művészettörténet egyik legjelentősebb késő gótikus és kora reneszánsz emléke. A Báthori István Múzeumban található csonka stallum a történelmi Magyarország egyik legszebb bútorművészeti alkotása. A nyírbátori minorita templomban található barokk oltárok szintén országosan jegyzett művészeti értékek. Bár az eredeti állapotából keveset mutat, a Báthory várkastély a fontosabb magyar reneszánsz emlékhelyek egyike, amely fontos történelmi eseményeknek adott otthont. A túra során a Báthori család legendás múltjával és a magyar történelmet formáló jelentőségével is meg fogtok ismerkedni. A Kállayak egykori birtokközpontjában Kállósemjénben álló kúria pedig a Kállay család múltjába enged betekintést. Pócspetri neve is ismerősen csenghet, ez az a falu, amelyet az 1948-ban történt események miatt a kollektív bűnösség vádjával sújtottak. Ha szeretitek a régi históriákat, az építészeti emlékeket, ha érdeklődtök a művészettörténet iránt, amennyiben kíváncsiak vagytok a csodákra, a magyar történelmet formáló családok legendás múltjára, akkor ezt a túrát semmi esetre se hagyjátok ki. Az örökségkör Nagykállóból induló kerékpáros körtúra, amely Kállósemjén, Pócspetri, Máriapócs, Nyírgyulaj, Nyírbátor, Nyírbogát, Nyírgelse, Nyírmihálydi, Szakoly, Balkány, Biri érintésével érkezik vissza Nagykállóba. A körtúra hossza 73 kilométer, melynek nagy részét kerékpárúton tesszük meg, illetve egyes szakaszokon alacsony forgalmú mellékutakon.

Indulás:Gyülekező Nagykállóban a város főterén (Szabadság tér) 8.30-tól.

Indulás 9.00 órakor.

Útvonal:Nagykálló – Kállósemjén (6,8 km) – Pócspetri (8,5 km) – Máriapócs (2,2 km) – Nyírbátor (13,5 km)- Nyírbogát (8,4 km) – Nyírmihálydi (10,9 km) – Szakoly (7,6 km) – Balkány (3,6 km) – Biri (4,6 km)- Nagykálló (7,6 km)
Térkép:https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=18j9Jc1k_5jfnpuJmF9belyALEUCwkgk&amp%3Bll=47.8091711129344%2C21.991484999999983&amp%3Bz=10&ll=47.8091711129344%2C21.991484999999983&z=11

 

Látnivalók:Nagykállói volt vármegyeháza, Rákóczi-torony, Kállósemjéni Kállay-kúria, Pócspetri történelmi emlékhely, Máriapócsi görög katolikus székesegyház, Nyírbátori minorita templom; Nyírbátori várostörténeti sétány; Nyírbátori református templom; Báthory várkastély; Nyírmihálydi református templom.
A túra teljes hossza:73 km
Költségek: Részvételi díj 1500 Ft/fő, amelyet a túra napján szükséges megfizetni készpénzes formában a túravezetőknek. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást biztosítunk, továbbá biztosítjuk a túra teljeskörű szervezését és lebonyolítását. A belépők megfizetése önköltséges.
KerékpárbérlésIgény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő KTM Joy és GEPIDA Alboin 300 kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek díja 3.500 Ft a túra teljes időtartamára. KTM és GEPIDA típusú e-bike-ok bérlésére is van lehetőség, melynek költsége 8.000 Ft a túra időtartamára. A kerékpárokhoz fejvédőt biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük, jelezze a regisztráció során.
Felszerelés:A KRESZ – előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és annak kötelező, illetve javasolt felszerelései! Saját kerékpárokhoz pót kerékpár belsőről mindenkinek egyénileg szükséges gondoskodnia.
Szervezők:Középkori Templomok Útja Egyesület
Szakvezető, túravezető:Dr. Bodnár Zsuzsanna;

Dobos Péter – Fábián Péter

Jelentkezési határidő:2023. június 1. (12:00 óra) a megadott elérhetőségeken.
További információk:

 

Középkori Templomok Útja Egyesület

e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com

telefon: +36 30/446-8383

www.facebook.com/oroksegtura

www.oroksegtura.hu

A túrákon történő részvétel az aktuális járványügyi rendelkezések betartásával lehetséges! A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel. A program változtatási jogát fenntartjuk!

A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat részeként, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.

Több

X