2024, Június

23jún.15:3018:30Három Település túra, az Esterházy majorságok nyomában.15:30 - 18:30 Sarród, focipálya melletti kerékpáros pihenő28 km

Időpont

(Vasárnap) 15:30 - 18:30

Helyszín

Sarród, focipálya melletti kerékpáros pihenő

További információk

“Tekerj a Zöldbe!”Három Település túra, az Esterházy majorságok nyomában.” Sarród Község közigazgatási területén több, valamikori Esterházy uradalomhoz tarozó, egykori major is található. 28km-es könnyú túránk során meglátogatjuk ezeket a helyszíneket. Túránk Sarródról , a foci pálya melletti kerékpáros pihenőtől indul.Rögtön a sarródi Fő utcán megtekintjük az 1741-ben felállított Pestis, vagy más néven Rozália szobrot. Innét a valamikori Mekszikópuszta (ma Fertőújlak) felé vesszük az irányt. A településhez vezető út során elhaladunk a szikes tavak mellett, ahol megtekinthetjük a csodálatos növény és madárvilágot, és jó idő esetén a magyar határhoz legközelebb eső alpesi óriást, a Schneeberget is megcsodálhatjuk. Fertőújlakon még megtalálhatóak az Esterházy uradalom valamikori épületei, köztük az Esterházy magtárból kialakított Világ Királynője Templom. Itt található a “100 éves jubileumi emlékmű”, melyet Mekszikópuszta Magyarországhoz való visszacsatolásának emlékére állítottak. Az emlékmű megtekintése után a Mária út egy részét követve elérjük a határt. A határ mentén haladunk a másik egykori Esterházy major, Nyárliget, a valamikori Nyárosi major felé. Nyárligetre érve, két Estreházy hercegséghez köthető emléket nézünk meg. Az első a Mária parkban található obeliszk.Az Esterházy-kastély környéke mocsaras terület volt. A Hanságon keresztüli közlekedés biztosítása, Pomoggyal való összeköttetés érdekében 1777-ben egy eperfa rönkökre épített köves út létrehozásába kezdett Esterházy Miklós herceg. Így a Pozsonnyal és Béccsel való összeköttetés is biztosítottá vált. Az út 1782-re elkészült.Ennek emlékére emeltette a Nyárligeten álló, háromszög talapzatra épített, obeliszk szerű faragott magas oszlopot a herceg, melyen a hercegi családi címer mellett, az 1777-es szám található. Az obeliszktől nem messze található az Esterházy uradalmi harangot tartó harangláb. A harang hívó szava jelezte a szentmisék kezdetét a településen mindaddíg, amig 1995-ben fel nem szentelték, a Nyárligeti Kisboldogasszony Templomot. Ezt követően 2020-ig a harang némán állt az út mellett. Nyárligetet elhagyva Sarród felé vesszük az irányt, és a Sírdomb, valamint  az Esterházy Kastélyt elhagyva visszatérünk túránk kiindulási pontjára, Sarródra.

A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat része, ami a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.”

Több

X