2022, Április

23ápr.08:0019:00Ismeretlen középkori templomok nyomában a Nyírségben - Kerékpáros örökségkör a Közép-Nyírségben (Tekerj a Zöldbe!)08:00 - 19:00 Nyíregyháza, Kossuth tér50 km

Időpont

(Szombat) 08:00 - 19:00

Helyszín

Nyíregyháza, Kossuth tér

További információk

A Középkori Templomok Útja Egyesület és a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. által meghirdetett kerékpáros örökségtúra során a Nyírség egy kevéssé ismert részét fedezhetitek fel. Ezúttal a Közép-Nyírség meghódítására fogtok indulni, ahol számos kiemelkedő értékű, de az ismeretlenség homályába burkolódzó középkori templommal ismerkedhettek meg. Ezek többségében olyan középkori emlékek, amelyekről első ránézésre, kívülről nem is gondolnátok milyen izgalmas freskókat, kőfaragványokat, műrészleteket rejtenek. Nyírtura, Székely, Nyíribrony, Ófehértó és Kállósemjén középkori templomai között halad a túra útvonala, de a templomok mellett más látványos örökséghelyszíneket is érint. Ilyen Kállósemjénben a Mohos-tó természetvédelmi terület, a Kállay-kúria, Nagykállóban a Csoda rabbi sírja vagy Szabolcs vármegye egykor barokk stílusú vármegyeházája. Szeretnénk felhívni figyelmeteket, hogy ez nem tartozik a bejáratott túraútvonalak közé, mindössze Nyíregyháza és Nyírtura között, valamint Kállósemjén és Nagykálló között fogtok kerékpárúton tekerni.
 
Indulás: Gyülekező Nyíregyházán a Kossuth téren 7.30 órakor, indulás 8.00 órakor.
 
Útvonal:
Hosszú túra: Nyíregyháza – Nyírtura (12 km) – Sényő (4 km) – Nyírtét (6 km) – Székely (6 km) – Ramocsháza (5 km)– Nyíribrony (3 km) – Levelek (6,5 km) – Ófehétó (6 km)– Levelek (6 km) – Magy (3 km) – Kállósemjén (12 km) – Nagykálló (7 km) – Nyíregyháza (18 km).
 
Rövid túra: Nyíregyháza – Nyírtura (12 km) – Sényő (4 km) – Nyírtét (6 km) – Székely (6 km) – Ramocsháza (5 km)– Nyíribrony (3 km) – Levelek (6,5 km) – Ófehétó (6 km). A rövid túra esetében Ófehértóról vasúttal lehetséges visszajönni Nyíregyházára, így megfelezhető a táv. A kerékpárok szállítását vállaljuk Nyíregyháza és Ófehértó között 20 db kerékpárig. A vasúti menetrend iránt a MÁV-nál szükséges érdeklődni. Kerékpárszállítási igényüket kérjük jelezzék a jelentkezés során.
 
 
Látnivalók: Nyírtura református templom; Székelyi református templom; Orosz-kastély (Székely); Nyíribronyi református templom; Leveleki víztározó és strand; Ófehértói római katolikus templom; Mohos-tó természetvédelmi terület (Kállósemjén); Kállósemjéni görög katolikus templom; Kállósemjéni Kállay kúria; Nagykállói régi vármegyeháza.
 
A túra teljes hossza: Hosszú túra: 94 km (tejes túra táv) Rövid túra: 50 km (Nyíregyháza-Ófehértó)
 
Nehézségi szint: Közepes
 
Költségek: Részvételi díj 1000 Ft/fő, amelyet a túra napján szükséges megfizetni készpénzes formában a túravezetőknek. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást biztosítunk, továbbá biztosítjuk a túra teljeskörű szervezését és lebonyolítását, valamint a kerékpárok szállítását Ófehértó és Nyíregyháza között. A belépők megfizetése önköltséges.
Kerékpárbérlés: Igény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő KTM Joy és GEPIDA Alboin 300 kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek díja 3500 Ft a túra teljes időtartamára. KTM és GEPIDA típusú e-bike-ok bérlésére is van lehetőség, melynek költsége 8.000 Ft a túra időtartamára. A kerékpárokhoz fejvédőt biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük jelezze a regisztráció során.
 
Felszerelés: A KRESZ – előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!
 
Szervezők: Középkori Templomok Útja Egyesület; Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft.
 
Szakvezető, túravezető: Hunyadi Tünde – Szondi Károly
 
Jelentkezési határidő: 2022. április 21. a megadott elérhetőségeken.
 
További információk: Középkori Templomok Útja Egyesület e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com telefon: +36 30/446-8383 www.facebook.com/oroksegtura www.oroksegtura.hu
 
Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. e-mail: tdm@nyiregyhaza.info.hu telefon: +36 42 310-735 https://nyiregyhaza.info.hu/ https://www.facebook.com/visitnyiregyhaza/
 
A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel. A program változtatási jogát fenntartjuk! “A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat részeként, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.”

Több

Szervező

Középkori Templomok Útja Egyesület

X