2022, Július

09júl.09:0016:00MTB túra Várpalotáról a sólyi fakardhoz09:00 - 16:00 Várpalota35 km

Időpont

(Szombat) 09:00 - 16:00

Helyszín

Várpalota

További információk

A vonattal és autóval könnyen megközelíthető Várpalotáról induló vezetett MTB túra célpontja Sóly, ahol – és útközben – több látnivalót is megmutatunk. Panorámák, kerékpáros túrázók előtt is ismeretlen utak, változatos és technikás terep teszik izgalmassá az utat. A terület igazi montis paradicsom, de a könnyebb teljesíthetőség érdekében a keményebb részeket kivettük, így terepgumival felszerelt trekking kerékpárral is teljesíthető a túra.

Útvonal: 

Várpalota > Bánta (Fenyves tó) > Öskü (Rotunda) > Sóly (Papírmalom, Szent István kardja, meglepetés) > Római gát > Várpalota

Az útvonal szinte teljes szakaszában forgalommentes terepen halad!

Látnivalók:
Az út elején több tavacska is lesz, melyek háborítatlan természeti adottságokkal rendelkező vízterületek a Bakony déli lábánál Öskü és Várpalota között.

Az ösküi kerektemplom (Rotunda) a település egyik sziklás dombját koronázza. A kupolás tetejű épület, eredetéről régebben sok kalandos elméletet megfogalmaztak. Sokan azt gondolták, hogy eredetileg török mecset volt, esetleg vártorony maradványa, illetve a római korig visszanyúló története van.

A sólyi papírmalom egy 18. századi papírmalom romja Veszprém megyében, Sóly község határában, a Séd-patak partján. A papírmalom 1790. április 7.-én kezdett el dolgozni, a misztikus környék kiváló fotótéma.

Ha már Sóly a túránk célpontja, megnézzük a település híres kardját is, melyhez a Bakonyerdő Zrt. biztosította a hatalmas méretű vörösfenyőt, majd Boros József ösküi fafaragó készítette el a több, mint 18 méter magas alkotást. A fakard azon a helyen áll, ahol valószínűleg Koppány és István vívta sorsdöntő csatáját.

Visszafelé a Római gát (ha biztonságosan belefér) lesz még érdekes, ennek történetét a túravezetők fogják majd elmesélni a résztvevőknek.

A túra teljesítése nem igényel átlagon felüli sportteljesítményt,  de a Bakonyról lévén szó, emelkedők és lejtők lesznek!

A kerékpárod legyen alaposan felkészítve, az útvonal egy része köves, könnyed montis tereppel is fogsz találkozni.

A túra ingyenes, de kérjük regisztrálj ezen a linken:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc3HglLw7-GJH8Ijwo3Ijzm7Oqhpucxuuw-gxtvffASW3CRKg/viewform 

A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat része, ami a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.

Gaja-völgy Egyesület

+36 20 5347076

gajavolgy@gajavolgy.hu

Bukósisak használata kötelező a túrán!

Több

X