2024, Május

18máj.08:3017:00NYÍREGYHÁZI BRINGAKÖR - Várostörténeti kerékpártúra Nyíregyházán08:30 - 17:00 Nyíregyháza, Kossuth tér37 km

Időpont

(Szombat) 08:30 - 17:00

Helyszín

Nyíregyháza, Kossuth tér

További információk

NYÍREGYHÁZI BRINGAKÖR

Várostörténeti kerékpártúra Nyíregyházán

2024. május 18.

A nyíregyházi bringakör keretében Nyíregyháza felfedezésére indulhattok egy izgalmas kerékpártúrával. A Középkori Templomok Útja Egyesület által szervezett és a Tekerj a zöldbe! programsorozat részeként megvalósuló 40 kilométeres túrát elsősorban azoknak ajánljuk, akik szeretnének megismerkedni Nyíregyháza történelmével, emblematikus épületeivel, kulturális és természeti örökségével. Tapasztalni fogjátok, hogy Nyíregyháza a parkok, terek városa, éppen ebből adódóan a belváros felfedezését térről térre fogjuk megtenni. A túra Nyíregyháza belvárosából, a Kossuth térről indul, ezt követően egy kis 1,5 kilométeres belvárosi kör megtételével, a Hősök tere, a Bessenyei tér, a Benczúr tér, majd a Luther tér felé indulva ismerkedünk meg a városközpont meghatározó épületeivel. A belvárosi körtúra után Sóstógyógyfürdő felé indulunk, de útközben megállunk még a Nyíregyházi Egyetemnél, amelynek környezetében számos látványosság sorakozik (a zsidó temető, a Bencs villa, a botanikus kert). Ezt követően a Sóstói-erdő erdei útjain és kerékpárúton jutunk el Sóstógyógyfürdőre. A Sóstói-tó megkerülése során megismerkedhettek a városrész kialakulásának történetével és reprezentatív műemlék épületeivel. Sóstót elhagyva indul a túra tekerősebb része, Libabokor irányába egy árnyas, alacsony forgalmú mellékúton megyünk tovább, majd a Nyíregyházával szomszédos Nyírturára érkezünk meg. Csak kevesek számára ismert, hogy Nyírturán áll egy 15. században épült, szenzációs gótikus templom, melynek késő gótikus kapuzata és falképei rendkívül látványosak, a művészettörténeti szakirodalom számára is jegyzett értéket képviselnek. A túra zárásaként a Nyírtura-Nyíregyháza közötti kerékpárúton érkezünk vissza Nyíregyháza belvárosába. Vágjunk hát bele a nyíregyházi bringakörbe, ismerjétek meg Nyíregyházát, úgy, ahogy talán még soha nem tettétek!

Indulás:Gyülekező és regisztráció Nyíregyházán a Kossuth téren 8.30 órától, indulás 9.00 órakor.
Útvonal: Nyíregyháza Kossuth tér – Hősök tere – Bessenyei tér – Benczúr tér – Országzászló tér – Luther tér – Nyíregyházi Egyetem és környéke – Sóstói-erdő – Sóstógyógyfürdő – Körmendi-tanya – Libabokor – Nyírtura – Nyíregyháza, Bujtosi-tavak – Kossuth tér
Térkép:https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1-aYTIUOYJzzov-YVEaM8vyX4JIYYddTK&usp=sharing
Látnivalók:Kossuth tér, Hősök tere, Bessenyei tér, Benczúr tér, Országzászló tér, Luther tér meghatározó épületei, terei, zsidó temető, Tuzson János Botanikus kert, Nyíregyházi Egyetem, Bencs villa, Sóstói-erdő, Sóstógyógyfürdő meghatározó épületei, műemlékei, Sóstói-tó, nyírturai református templom, Bujtosi-tó
A túra teljes hossza:Hosszú túra: 37 km
Nehézségi szint:Könnyű
Költségek: Részvételi díj 1500 Ft/fő, amelyet a túra napján szükséges megfizetni készpénzes formában a túravezetőknek. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervizszolgáltatást biztosítunk, továbbá biztosítjuk a túra teljes körű szervezését és lebonyolítását. A belépők megfizetése önköltséges.
KerékpárbérlésIgény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő KTM Joy és GEPIDA Alboin 300 kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek díja 3500 Ft a túra teljes időtartamára. A kerékpárokhoz fejvédőt biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük, jelezze a regisztráció során.
Javasolt felszerelés: Saját kerékpár esetén a KRESZ – előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!
Szervezők:Középkori Templomok Útja Egyesület
Szakvezető, túravezető: Cservenyák Katalin (idegenvezető),

Dobos Péter

Jelentkezési határidő:2024. május 16. (24:00 óra) a megadott elérhetőségeken és a www.oroksegtura.hu regisztrációs felületén.
További információk:

 

Középkori Templomok Útja Egyesület

e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com

telefon: +36 70/933-9820

www.facebook.com/oroksegtura

www.oroksegtura.hu

 

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.

A program változtatási jogát fenntartjuk!

„A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat részeként, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.”

Több

X