2023, Szeptember

30szept.09:0015:00PETŐFI. PEDÁL. PORTYA.09:00 - 15:00 Szedres, Kultúrház32 km

Időpont

(Szombat) 09:00 - 15:00

Helyszín

Szedres, Kultúrház

További információk

200 éve született Petőfi Sándor, ezért 2023. szeptember 30-án bringatúrát szervezünk a költő “A négyökrös szekér” című versének születési helyszínére, a felújított Borjádi Petőfi Méheshez !
“A NÉGYÖKRÖS SZEKÉR
Nem Pesten történt, amit hallotok. Ott ily regényes dolgok nem történnek. A társaságnak úri tagjai Szekérre ültek és azon menének. Szekéren mentek, de ökörszekéren. Két pár ökör tevé a fogatot. Az országúton végig a szekérrel A négy ökör lassacskán ballagott.
Világos éj volt. A hold fenn vala; Halványan járt a megszakadt felhőkben, Miként a bús hölgy, aki férjinek Sírhalmát keresi a temetőben. Kalmár szellő járt a szomszéd mezőkön. S vett a füvektől édes illatot. Az országúton végig a szekérrel A négy ökör lassacskán ballagott.
A társaságban én is ott valék, S valék szomszédja épen Erzsikének, A társaságnak többi tagjai Beszélgetének s énekelgetének. Én ábrándoztam s szóltam Erzsikéhez: “Ne válasszunk magunknak csillagot?” Az országúton végig a szekérrel A négy ökör lassacskán ballagott.
“Ne válasszunk magunknak csillagot?” Szólék én ábrándozva Erzsikéhez, “A csillag vissza fog vezetni majd A mult időknek boldog emlékéhez, Ha elszakaszt a sors egymástul minket.” S választottunk magunknak csillagot. Az országúton végig a szekérrel A négy ökör lassacskán ballagott.
Borjád, 1845. szeptember 26. – október 7. között “
Családbarát, 32 km-es túra, alacsony forgalmú utakon és földutakon, szedresi indulással, medinai, kölesdi becsatlakozási lehetőséggel.

A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat része, ami a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.

Kevesebb jelenjen meg

Több

X