2024, Május

25máj.07:3018:00RÉTKÖZI ÖRÖKSÉGKÖR - Kerékpártúra a letűnt korok és tájak emlékei között07:30 - 18:00 Nyíregyháza, Kossuth tér88 km

Időpont

(Szombat) 07:30 - 18:00

Helyszín

Nyíregyháza, Kossuth tér

További információk

RÉTKÖZI ÖRÖKSÉGKÖR

Kerékpártúra a letűnt korok és tájak emlékei között

2024. május 25. szombat

Május 25-én a Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében, a Tekerj a zöldbe! programsorozat részeként indul útjára egy különleges rétközi örökségkör, melynek keretében Nyíregyházáról indulva ellátogatunk a szabolcsi földvárhoz, majd folytatjuk a kerékpártúrát Tiszabercel, Paszab, Kótaj felé.

A kerékpártúra célja a Nyírség északi részének és a Felső-Tisza-vidék ártéri területeinek, falvainak megismerése. Láthatjuk, hogyan harap bele a Tisza a Nyírségi homokba és természetesen a Rétközi táj, a Tisza bal partján sorra húzódó falvakban fellelhető örökséghelyszíneit ismerhetjük meg. A Rétköz a Tisza felső szakaszának mélyártere, amely a Lónyai-csatorna és a Tisza között terül el Tuzsértól egészen Gávavencsellőig. A korábban használt Rétség elnevezésével elsősorban a Tisza árterében fekvő mocsaras területet értették: a víz birodalma volt egészen a 19. századig. Hajdan a Tisza ezernyi ere hálózta be, mely mocsaras, lápos vidékké formálta a tájat, megszabta az ott élők mindennapjait, kiemelt szerepe volt erre a halászatnak. Földművelést csak a rétből kiemelkedő hátakon lehetett folytatni. A Rétköz néprajzi arculatát nagymértékben formálta a víz, a vizek levezetését követően az egykori lápi községek mezőgazdasági településekké alakultak át és megszűnt a tájra jellemző ősi életforma.

A Nyíregyházáról induló 88 kilométeres rétközi örökségkör jelentős részben kerékpárúton halad, Nyírtelek, Rakamaz, Tímár, Szabolcs, Balsa, Gáva­vencsellő, Tiszabercel, Paszab, Buj, Kótaj települések érintésével. A túra során számos örökség­helyszínnel, látványossággal ismerkedhetnek meg a résztvevők.

IndulásGyülekező Nyíregyházán a Kossuth téren 7.30 órakor, indulás 8,00 órakor.
ÚtvonalNyíregyháza – Nyírtelek (11km) – Rakamaz (20km) – Szabolcs (8km) – Balsa – Gávavencsellő – Tiszabercel (14km) – Paszab (3km)- Buj (7km) – Kótaj (11km) – Nyíregyháza (14km)
Térképhttps://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1arE4gs1cRYue_PLqy3ZYxwVh4fK2FF8&ll=48.04215381230197%2C21.649364091450927&z=11
LátnivalókRakamaz: Turul emlékmű, Szabolcs: földvár és Árpád-kori templom, Mudrány kúria; Balsa: hídfő; Gávavencsellő: Sváb-ház; Tiszabercel: Bessenyei-emlékház, szivattyútelep Paszab: Szőttesház; Buj: régi kisvasút állomás, Kótaj: Ibrányi-Fráter kúria
A túra teljes hossza88 km
Nehézségi szintKönnyű útvonal, kerékpárút és autóút falvak között, szembeszél gyakori
KöltségekRészvételi díj 1500 Ft/fő, amelyet a túra napján szükséges megfizetni készpénzes formában a túravezetőknek. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást biztosítunk, továbbá biztosítjuk a túra teljeskörű szervezését és lebonyolítását. A belépők megfizetése önköltséges.
KerékpárbérlésIgény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek napi díja 3500 Ft/kerékpár. A kerékpárokhoz fejvédőt is biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük, jelezze a regisztráció során.
FelszerelésA KRESZ – előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!
SzervezőkKözépkori Templomok Útja Egyesület
Szakvezető, túravezetőDr. Bodnár Zsuzsanna (néprajzkutató); Bácskainé Dr. Pristyák Erika (geográfus)

Bácskai László

Jelentkezési határidő2024. május 23. (18:00 óra) a megadott elérhetőségeken, és a www.oroksegtura.hu regisztrációs felületén.
További információkKözépkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 70/935-6438
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.

A program változtatási jogát fenntartjuk!

„A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat részeként, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.”

Több

X