2022, Május

21máj.08:0019:00Rétközi örökségkör - Kerékpártúra letűnt korok és tájak emlékei között (Tekerj a Zöldbe!)08:00 - 19:00 Nyíregyháza, Kossuth tér92 km

Időpont

(Szombat) 08:00 - 19:00

Helyszín

Nyíregyháza, Kossuth tér

További információk

A 2022. május 21.-én (szombat) induló rétközi örökségkörre jelentkezők, letűnt korok és egy letűnt táj emlékeit, örökséghelyszíneit ismerhetik meg. A kerékpártúra célja a Felső-Tisza-vidék nyugati felének, a Nyírségtől északra elterülő rétközi tájegységének felfedezése. A Rétköz a Tisza felső szakaszának szabolcsi mélyártere, amely a Lónyai-csatorna és a Tisza között terül el Tuzsértól egészen Gávavencsellőig. A korábban használt Rétség elnevezésével elsősorban a Tisza árterében fekvő mocsaras területet értették. A Rétköz a víz birodalma volt egészen a 19. századig. Hajdan a Tisza ezernyi ere hálózta be, mely mocsaras, lápos vidékké formálta a tájat, megszabta az ott élők mindennapjait. A Rétköz néprajzi arculatát nagymértékben formálta a víz. A vizek levezetését követően azonban az egykori lápi községek mezőgazdasági településekké alakultak át és megszűnt a tájra jellemző ősi életforma. A hajdani Rétköz a folyószabályozási munkáknak köszönhetően, ma már alig különbözik a Nyírségtől. A Nyíregyházáról induló 92 kilométer hosszú rétközi örökségkör egy letűnt vízivilág és a Nyírség tájain halad, szinte végig kerékpárúton Nagyhalász, Ibrány, Paszab, Tiszabercel, Gávavencsellő, Balsa, Szabolcs, Tímár, Rakamaz, Nyírtelek települések érintésével. A túra során számos izgalmas örökséghelyszínnel, látványossággal ismerkedhetnek meg a résztvevők. Tiszabercelen bemutatjuk a Felső-Tisza-vidék egyik legszebb ipartörténeti műemlékét, amely a Rétköz vízmentesítésért volt felelős. Ellátogatunk Bessenyei György, a magyar felvilágosodás legjelentősebb alakjának szülőházához. Felkeressük Közép-Európa egyik leglátványosabb és legjobban kutatott földvárát, valamint mellett álló Árpád-kori templomot, amely az 1092. évi szabolcsi zsinatnak adott otthont. Igazi kuriózum, hogy betekinthettek a Felső-Tisza-vidék gazdag honfoglalás-kori emlékeibe is. A történeti, műemléki értékek mellett számos néprajzi emléket érint az útvonal, Paszabon a híres paszabi szőttest bemutató szőttesházzal, Gávavencsellőn az itt letelepedett svábok hagyományaival találkozhattok.

Indulás: Gyülekező Nyíregyházán a Kossuth téren 7.30 órakor, indulás 8.00 órakor.

Útvonal: Nyíregyháza Kossuth tér – Nagyhalász (28 km) – Ibrány (4,3 km) – Paszab (5 km) – Tiszabercel (2,7 km) – Gávavencsellő (7,1 km) – Balsa (3,4 km) – Szabolcs (4,5 km) – Rakamaz (7,6 km) – Nyírtelek (19,3 km) – Nyíregyháza Kossuth tér (10 km)

Térkép: https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1qwDidNkp1pK0Ot7HTxRTJLfFJKxhE9Go&usp=sharing

Látnivalók: Csuha-Kállay kúria (Nagyhalász); Paszabi szőttesház; Tiszaberceli szivattyútelep és Bessenyei emlékház; Sváb ház (Gávavencsellő); Balsai hídfő; Szabolcsi földvár és Árpád-kori templom; Rakamazi Turul emlékmű  A túra teljes hossza:

Hosszú túra hossza: 92 km

Rövid túra hossza: 63 km (Nyíregyháza-Rakamaz)

Amennyiben valaki nem szeretné a teljes útvonalat teljesíteni, Rakamaznál lehetőség van felszállni a vonatra, így teljes táv 30 kilométerrel rövidíthető. Rakamazról óránként indulnak járatok Nyíregyháza és Miskolc/Budapest irányába. Amennyiben a rövid túrát választja valaki, kérjük tájékozódjon a MÁV-nál a kerékpárszállítási lehetőségről, illetve a járatok indulásáról.  

Nehézségi szint: Könnyű

Költségek: Részvételi díj 1000 Ft/fő, amelyet a túra napján szükséges megfizetni készpénzes formában a túravezetőknek. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást biztosítunk, továbbá biztosítjuk a túra teljeskörű szervezését és lebonyolítását. A belépők megfizetése önköltséges.

Kerékpár és e-bike bérlés: Igény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő KTM Joy és GEPIDA Alboin 300 kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek díja 3500 Ft a túra teljes időtartamára. KTM és GEPIDA típusú e-bike-ok bérlésére is van lehetőség, melynek költsége 8.000 Ft a túra időtartamára. A kerékpárokhoz fejvédőt biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük jelezze a regisztráció során.

Felszerelés: A KRESZ – előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései! Saját kerékpárokhoz pót kerékpárbelsőről mindenkinek egyénileg szükséges gondoskodnia. 

Szervezők:

Középkori Templomok Útja Egyesület

Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. 

Jelentkezési határidő: 2022. május 20. (péntek) 12.00 óra, a megadott elérhetőségeken. 

További információk:

Középkori Templomok Útja Egyesület

e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com

telefon: +36 30/446-8383

www.facebook.com/oroksegtura

www.oroksegtura.hu

 

Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft.

e-mail: tdm@nyiregyhaza.info.hu

telefon: +36 42 310-735

https://nyiregyhaza.info.hu/

https://www.facebook.com/visitnyiregyhaza/

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.  A program változtatási jogát fenntartjuk! “A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat részeként, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.”

Több

Szervező

Középkori Templomok Útja Egyesület

X