2024, Május

25máj.14:0017:00Tekergő Túra14:00 - 17:00 Nyíregyháza, Sóstói Erdő, Erdei Tornapálya30 km

Időpont

(Szombat) 14:00 - 17:00

Helyszín

Nyíregyháza, Sóstói Erdő, Erdei Tornapálya

További információk

Nyíregyháza kedvelt kirándulóhelye a 371 hektár területű parkerdő, ami sétáló- és kerépárútjaival, Erdei Tornapályájával, játszóterével, szalonnasütő helyeivel minden évszakban sokakat csábít a szabadba. Ezen adottságokat használjuk ki tervezett, 30 km-es túránk során is.
Makk vagy Mák?-A legenda szerint Nyíregyháza erdeje egy véletlen elírásnak köszönheti a létét. Eszerint a 18. században az idejét és pénzét Bécsben mulató földesúr megneszelte, hogy felszökött a mák ára, és elhatározta, hogy a nyíregyházi birtokán nagyban fogja termeszteni a növényt. Megírta hát az ispánjának, hogy ezerhektárnyi területet azonnal vessenek be mákkal. Igen ám, de amikor egy év múlva hazatért, döbbenten látta, hogy a mákgubók helyett apró tölgycsemeték díszítik a hatalmas földterületet, így jött létre j a ma is pompázó ősfás tölgyerdő.
Túránk: a túra könnyű, néhol emelkedőkkel fűszerezett erdei biciklitúra, mely Nyíregyháza Sóstói Erdő Erdei Tornapályáról indul és ide is érkezik vissza. Az Tornapályán megtekinthető és használható a játszótér, a kondi-park. 5 km után első megállónk a természetben kialakított 2,5 km-es mezítlábas sétány, ami az úgynevezett Kneipp-kúra része. A Kneipp-féle hidroterápiához kapcsolódik az erdei séta, mely nyáron mezítláb is használható. 10 km erdei tekerés után jutunk el Nyíregyháza egyik legnagyobb nevezetességéhez A Sóstói Múzeumfaluhoz, mely szintén a Sóstói Erdőtől hódított magának teret. A Sóstói Múzeumfalu egy 1979-ben megnyitott szabadtéri néprajzi múzeum Nyíregyházán, Sóstó városrészben. A múzeum Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye népi építészetét mutatja be, hasonlóan Magyarország más néprajzi múzeumaihoz. A túra részeként a múzeumfalu bejárható, akár kerékpárral is.
2 km tekerés után jutunk el a Sóstói Tóhoz, mely körbejárható kerékpárral, ez egy kb. 5 km-es táv. A “névadó” a 9,5 hektár területű, két részre osztott, sós vizű szikes tó, melynek átlagos mélysége 1,5 méter. Vizének sajátos gyógyerőt tulajdonítottak régtől fogva, s már Mátyás király korában is ismerték Igrice néven.A gyógyvízzé minősített termálvíz kiválóan alkalmas gerincbetegségek, reumatikus, mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok enyhítésére, rehabilitáció és utókezelés esetén.A gyógyvíz és az erdő vonzerejének bizonyítéka az 1866-ban megépült alpesi stílusú Svájci-Lak (szintén megtekinthető), a kor hangulatát a mai napig őrző panzió. Falai között megfordult Blaha Lujza, Krúdy Gyula, Karinthy Frigyes és sok más művész, politikus. Érintjük még: A városi polgárok, iparosemberek, bohém művészek kedvelt találkozóhelye volt az 1911-ben megépült Krúdy Szálló és annak terasza, valamint mellette a szép vonalvezetésű, ma már műemlék víztorony. A Szeréna Lak 1914-ben épült. Megtekintjük a kis szigetet is.
A kiinduló helyre szintén az erdőn át, erdei túrával jutunk vissza. Így a megtett táv kb. 30 km.
Tervezett célcsoportunk 45 fő, a Nyíregyházi Jókai Mór Református Általános Iskola 45 fő 10-12 éves korosztályból jelentkező diákja.
Felszerelés: Kérés esetén felszerelést tudunk biztosítani: bukósisak, láthatósági mellény, védőfelszerelés, kulacs.
Túravezetők: 2 fő, 1 fő idegenvezető a látványosságok bemutatása céljából.
A túra ingyenes, ezzel szeretné az egyesület támogatni az általános iskolás gyermekek sportolási és hasznos szabadidő eltöltési lehetőségét, abban az iskolában, amivel szervezetünk 4 éve szoros szakmai kapcsolatban áll.

A Tegergő Túrát nyilvános Facebook eseményként rögzítjük a közösségi média oldalunkon, melynek elérhetősége: https://www.facebook.com/profile.php?id=100067485835175, az esemény 2024.05.01-től elérhetővé válik.

A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat része, ami a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.

Több

X