2022, Szeptember

24szept.11:0017:00Tekerj a zöldbe - Autómentes nap - a régi Hetés területe11:00 - 17:00 Bödeháza, Bödeháza, Kossuth utca 27, Magyarország41 km

Időpont

(Szombat) 11:00 - 17:00

Helyszín

Bödeháza

Bödeháza, Kossuth utca 27, Magyarország

További információk

Autómentes nap – régen tényleg autók nélkül közlekedtek sokan, kerékpárral tettek meg hosszabb utakat a mindennapjaikon. Nézzük hogy lehetett ez Hetésben. S a “Hetés név újra szép lesz”. A történelmi régi népi tájegységünk a Hetés a földtani okok miatt felnyúlt egészen Csesztregig, a sík, lapos területeken mezőgazdasággal foglalkoztak, míg a szomszédos Őrség területein a dombok közt az erdőgazdálkodás volt inkább jellemző. Így mások voltak a paraszti élet szokásai is, emiatt jól elhatárolható néprajzi táj alakult ki. Mára már a néprajzi táj beszűkült, négy kisebb falu tartozik csak hozzá a magyar oldalon. Az alacsonyforgalmú utakon ideális kerékpározni akár családoknak is.
Lentiben Hácskóné Zsuzsa népi iparművészünknek van egy hetési szőttes készítő műhelye, ezt az állomást megnézzük, Zsuzsa mesél a hagyományokról
innen tovább a változatos tájon elkerékpározunk a Csesztregi tóhoz, ahol a tónál lévő pihenőponton megállunk, és akinek van kedve a tó körüli Nordic walking pályán körbesétálhatja a tavat.
Innen tovább Baglad és Resznek, Belsősárd érintésével térünk vissza a mai hetési részbe és érkezünk vissza az indulási helyre, Bödeházára, ahol egy finom, kemencében sült perec vár mindenkit!
 
Útvonal hossza: 41 km
 
Az eseményre 1000 Ft/fő részvételi díjat számítunk, gyerekeknek a részvétel ingyenes, de csak szülői felügyelettel vehetnek részt a túrán.
 
Az indulás előtt regisztrációs, adatvédelmi és felelősségi nyilatkozatot iratunk alá a résztvevőkkel.
A szervező egyesületről itt olvashat: https://www.meseshetes.hu/meses-hetes-egyesulet/ A térkép, ha valaki a teljes útvonalra kíváncsi:
https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1sdN9oeAvD1hS_fG0HJ17UH7lo41U8dac&usp=sharing
 
A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat része, ami a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.

Több

Szervező

Mesés Hetés

X