2022, Október

16okt.09:0018:00Tekerj a Zöldbe az EuroVelo6-on - Dél-Buda és Dél-Pest09:00 - 18:00 Budapest, Rákóczi híd,budai hídfő, Infopark felőli oldal, Budapest, Neumann János u. 2, 111758 km

Időpont

(Vasárnap) 09:00 - 18:00

Helyszín

Budapest, Rákóczi híd,budai hídfő, Infopark felőli oldal

Budapest, Neumann János u. 2, 1117

További információk

Útvonal: Rákóczi-híd budai hídfő – Érd, Kakukkhegy – Százhalombatta, Óváros – Tököl – Szigethalom – Szigetszentmiklós – Soroksár – Rákóczi-híd budai hídfő
Találkozó a Rákóczi-híd budai hídfőnél az Infopark felőli részen reggel 8:30 órakor.
Indulás: 9:00 órakor
Visszaérkezés a Rákóczi-híd budai hídfőhöz várhatóan 18:00 órakor.
Táv oda és vissza összesen: 58 km
A túra nehézsége: KÖZEPES Típusa: KÖRTÚRA
A túrához útközben is lehet csatlakozni a következő helyeken:
1) M0-ás híd Nagytétényi oldalán a Csepel felől jövő kerékpárút és az EuroVelo6 kerékpár út csatlakozásánál kb. 10:00-kor, tovább indulás innen 10:10-kor.
2) Érd, Minaret (Mecset utca), kb. 11:00-kor, tovább indulás innen 11:10-kor. 3) Százhalombatta, Régészeti park (István király útja) kb. 11:30-tól, tovább indulás innen 13:45-kor.
4) Tököl, Napóra (Piac tér), 14:20-kor, tovább indulás innen 14:30-kor.
Program: Túránkat a Dél-Budai EuroVelo6-os szakaszon kezdjük meg. Első látnivaló az Érdi Minaret, mely sajnos csak kívülről megnézhető.
Következő célpontunkat Százhalombatta Óvárosában találjuk, ahol több időt fogunk eltölteni. Itt a Régészeti parkot és a “Matrica” (ejtsd: mátrika) múzeumot fogjuk meglátogatni.
A Múzeum névadója „Matrica”, a római korban Százhalombatta területén elhelyezkedő település. A hajdani kúriaépületben kialakított intézmény helytörténeti múzeum, a történelmet a helyben talált tárgyakat mutatják be.
A Régészeti park Magyarország első őskori szabadtéri múzeuma, mely 1996-ban nyitotta meg kapuit azzal a céllal, hogy betekintést nyújtson a bronzkori és a vaskori élet mindennapjaiba.
Itt töltjük ebéd időnket is, hiszen a magunkkal hozott elemózsia mellett őskori kemence másolatában készült teljes kiőrlésű lisztből sütött lepényt (200.-Ft/darab) is kóstolhatunk.
Pontosan 13:45-kor indulunk tovább, hogy 14:00-kor vízreszállhassunk és átkeljünk a Dunán a Csepel-szigetre.
Túránk Tököl településen folytatódik ahol először megnézzük a Címeres Országalmát, majd a Piactéren a Napórát.
Ezt követően kisebb-nagyobb pihenőkkel (pl. Karám-vendéglő, Szigetszentmiklósi-úszóláp) haladunk tovább.
Az M0-áson keresztül elhagyjuk a Csepel-szigetet és Dunaharaszti – Soroksár – Pesterzsébet érintésével, a Dunán a Rákóczi-hídon átkelve, érkezünk vissza a kiinduló állomásunkra.
Természetesen amennyiben elfáradsz a túrát meg is szakíthatod.
Százhalombattáról vasárnap óránként közlekedik a vonat a Déli pályaudvarra.
Tökölről pedig fél óránként indul a HÉV a Közvágóhídra.
Várható költségek:
Régészeti park és “Matrica” múzeum csoportos látogatása csak idegenvezetővel lehetséges, az árak az idegenvezetés díját tartalmazzák: TELJES ÁRÚ FELNŐTT CSOPORTOS jegy kombinált 2.300.-Ft KEDVEZMÉNYES FELNŐTT (nyugdíjas) CSOPORTOS jegy kombinált 1.200.-Ft
Százhalombatta – Tököl Komp kb. 710,-Ft

Több

Szervező

Fugerth Gabriella

X