2024, Augusztus

17aug.08:0011:00Tekerj a Zöldbe! Gosztonyi Tibor Kerékpáros Emléktúra08:00 - 11:00 Ibrányi László Művelődési Központ, Könyvtár épülete előtt32 km

Időpont

(Szombat) 08:00 - 11:00

Helyszín

Ibrányi László Művelődési Központ, Könyvtár épülete előtt

További információk

Túránkat minden esztendőben a Szent István Napi ünnepségsorozat részeként szervezzük meg, emléket állítva városunk egykori krónikásának, a lelkes lokálpatriótának, díszpolgárnak, mindenki Tibi bácsijának. Két keréken járjuk be azt az útvonalat, amit ő annak idején nap, mint nap megtett „drótszamarával”. Egészségének megőrzése céljából kezdete el a kerékpározást, s vált számára később napi rutinná, szokássá. Rótta a kilométereket és közben szebbnél szebb fotókat készített a természetben zajló folyamatokról, a kanyargó „Szőke Tiszáról”. Régészeti kincsek és néprajzi értékek után kutatva sok-sok kilométert tett meg egy-egy ilyen felfedező túra alkalmával. Ibrány határaiban gyakran találkozhattak vele a földet művelő gazdák, de gyakori látogatója volt a környező települések mezőgazdasági területeinek is, nyakában az elmaradhatatlan „fotó apparat”-tal, ahogyan ő nevezte fényképezőgépét.

A túra 8:00 órakor, a város főteréről, az Ibrányi László Művelődési Központ, Könyvtár épülete elől indul a Nagyerdő irányába, a festői szépségű hatvanori almás kertet magunk mögött hagyva érkezünk meg a Tiszatöltésre. Az első pihenőn frissítőt kínálunk a tiszai strand közelében található Tibi bácsi egykori nyaralójánál. Ezután túránkat szintén a Tiszatöltésen folytatjuk Tiszabercel irányába. Elérve annak határát, rövid látogatást teszünk az 1983-ban műemlékké nyilvánított gőzüzemű szivattyútelepen, majd  újabb pihenőre, kávéra, üdítőre megállunk a Tisza partján található Kérész Kikötő és Étteremnél. A töltést elhagyva közúton folytatjuk útunkat a szomszéd kisközség felé, ahol a Paszabi Szőttes Népművészeti Ház megtekintését iktatjuk be következő állomásként. Közúton tekerünk tovább Ibrányba, ahol a Rozmaring út, Rozmaring lakótelep, Nagy Imre, Szabolcs, Bem utca érintésével érkezünk meg úticélunk végéhez a Bem utcai sírkerthez. A 32 kilométeres táv megtételét követően, kb. 11:00 órakor Gosztonyi Tibor síremlékénél helyezzük el a megemlékezés virágait és gyújtunk mécsest.

Túránkat tapasztalattal és helyismerettel rendelkező túravezető – Czaga Sándor vezeti, valamint az Ibrányi Polgárőr Egyesület tagjai segítik. A bringatúrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a KRESZ szabályainak betartása kötelező.

Túránkon a részvétel ingyenes.

A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat része, ami a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Több

X