2024, Július

27júl.15:0017:30"Tekerj a Zöldbe", hogy megtudd, hideg van-e Hidegségen!15:00 - 17:30 Sarród30 km

Időpont

(Szombat) 15:00 - 17:30

Helyszín

Sarród

További információk

A Sarródról induló, „Tekerj a Zöldbe” túránk célpontja, a regényes kis fertő-parti település Hidegség. A település a nevét ,az egykori Dézsma-pincében fakadó hideg vizű forrásról kapta. Évszázadokon keresztül ez a forrás látta el a falu lakosságát ivóvízzel, ma már ez nincs meg, de a név átalakulva megmaradt. Van azonban egy igazán gyönyörű hely a településen, a Papkert. Botanikus kertnek is nevezhetnénk, de annál is még szebb, „Lelki fürdő az élő vizek kertjében” Túránk során meglátogatjuk ezt a csodálatos helyet, és aki velünk tart, nem fog csalódni, ha egy kevéske időt eltöltünk itt.
A Papkertben 21 időszaki forrás található, amelyek lassú csordogálását kis gátakon, kanyarokon, tavakon keresztül követhetjük és közben botanikai különlegességeket szemlélhetünk meg, ugyanis számos védett növény- és állatfaj él ebben a természeti környezetben.
A Papkertet eredetileg Katona Farkas atya, aki 1976-tól 2007-ig szolgált lelkipásztorként a településen keríttette körbe és nyilváníttatta védetté. Miután felfrissítettük magunkat a Papkertben, folytatjuk túránkat, és tovább gurulunk Fertőbozra. Itt a falu közepén lévő kitelepítettek emlékművénél megállunk, akinek kedve van, az a 186 méteres dombról egy 1801-1802-ben épült kupolás épületből, a Gloriette-ből tekinthet végig a tipikus Fertő-tájon. A kilátót gróf Széchényi Ferenc építtette József nádor tiszteletére, akivel több ízben is innen gyönyörködtek a már akkor is egyedi kilátásban. Ezt követően visszatérünk túránk kiindulási pontjára Sarródra.

A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat része, ami a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.

Több

X