2023, Május

01máj.10:0016:30"Tekerj a zöldbe!" - Wenckheim kerékpárút10:00 - 16:30 Békéscsaba, Fenyves Wellnes Hotel42 km

Időpont

(Hétfő) 10:00 - 16:30

Helyszín

Békéscsaba, Fenyves Wellnes Hotel

További információk

GYÜLEKEZŐ: Békéscsaba, Fenyves Wellnes Hotel 9:45-től Békéscsaba, Ifjúsági tábor 1701 hrsz INDULÁS: 10:00 órakor VISSZAÉRKEZÉS kb.16:30 órakor A túra nehézsége: KÖNNYŰ Típusa: KÖRTÚRA Részvételi díj: 2 000 Ft/fő Egyéb költségek: Belépők: fakultatív jelleggel
Békéscsaba-Póstelek-Gerla-Békéscsaba-Szabadkígyós-Békéscsaba Táv: 42 km Nehézség: Nagyon könnyű
A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat része, ami a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.”
Túránk Békéscsabáról indul az Élővíz-csatorna mentén. Az évszázados árnyas fák között kanyargó, közel 300 évvel ezelőtt kézzel ásott csatorna mellett remek bicikliút vezet. A Wenckheim kerékpárút nyomvonala a turisztikai szempontból jelentős Wenckheim család építészeti hagyatékát köti össze, melyek közül a pósteleki, majd a gerlai kastélyt és végül a szabadkígyósit látogatjuk meg. A Wenckheim család Békés megye történelmének közel két évszázadig meghatározó szereplője volt. A dinasztia osztrák polgári származású és Magyarországon való letelepedése Wenck József Ágost (I. Wenckheim József Ágost) császári tanácsosnak köszönhető, aki “…Nőűl vévén a gazdag báró Harruckern János György Békés megyei főispán leányát, Mária Cecíliát, ez által gyermekei a Békés megyei gyulai uradalomban örökösödtek.” A később bárói és grófi rangra emelt Wenckheimek gazdasági és kulturális szempontból is meghatározó alakjai voltak régiónknak. Miután végig jártuk az útvonalat és annyira beleszeretünk, akár szavazhatunk arra is, hogy a Wenckheim kerékpárút legyen-e az év kerékpárútja.
Látnivalók: Pósteleki kastély, Póstelek Kronoszkóp, pósteleki kastély, Póstelek Gerlai kastély és tanösvény, Gerla Szabadkígyósi kastély, Szabadkígyós Munkácsy Emlékház, Békéscsaba
A TÚRÁN VALÓ RÉSZVÉTEL SZABÁLYAI: – A TÚRA NEM A SEBESSÉGRŐL, HANEM A JÓ TÁRSASÁGRÓL SZÓL, TEHÁT BÁRKIT, BÁRMILYEN KERÉKPÁRRAL SZÍVESEN LÁTUNK, CÉLZOTTAN A KEZDŐKET IS! – Javasolt felszerelés: egy jól felkészített, üzembiztos kerékpár (csomagtartó, oldaltáska esetleg kosár ajánlott), pótbelső, esőkabát, jól szellőző ruházat, láthatósági mellény, vízzel töltött kulacs, csoki, szőlőcukor, szendvicsek. – A sisak használata ajánlott, de nem kötelező. – A közúton kötelező a KRESZ betartása. – Szintidő nincs, lehetőleg egy csoportban szeretnénk haladni, mérsékelt tempóban. – A TÚRÁRA VALÓ JELENTKEZÉSSEL MINDEN RÉSZTVEVŐ ELISMERI, HOGY AZON SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE VESZ RÉSZT! – A TÚRÁN INDULVA A RÉSZTVEVŐ HOZZÁJÁRUL, HOGY A TÚRA SORÁN KÉSZÜLT MÉDIAANYAGOK, FOTÓK, VIDEÓK MEGJELENJENEK MAJD A MÉDIÁBAN/KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN A TÚRÁHOZ KÖTHETŐ KOMMUNIKÁCIÓBAN. – A túra lebonyolítását 3 túravezető segíti, akik végig kísérik a csoport haladását és az esetleges műszaki vagy egészségügyi segítségnyújtást is biztosítják. – A programváltozás jogát fenntartom!

Több

X