2023, Szeptember

16szept.08:3018:00TIRPÁK TELEPESEK NYOMÁBAN 270 ÉVES ÚTVONALON08:30 - 18:00 Nyíregyháza, Evangélikus Nagytemplom (Luther tér)35 km

Időpont

(Szombat) 08:30 - 18:00

Helyszín

Nyíregyháza, Evangélikus Nagytemplom (Luther tér)

További információk

Tekerj a Zöldbe! KERÉKPÁRTÚRA a nyíregyházi BOKORTANYÁK VILÁGÁBA A Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében 2023. szeptember 16-án, szombaton újra Nyíregyháza tirpák emlékhelyei és a bokortanyák megismerésére indulhatunk, a helyi vízfolyások jelentőségét is megismerhetjük egy tartalmas kerékpártúra keretében. Az örökségtúra célja a bokortanyák hálózatának megismerésén túl, a már többször bejárt tucatnyi tanyán a változások megfigyelése (szántók és kertek megújulása, felújított nádfedeles házak, iskolatörténeti emlékek). A sajátos településszerkezetű bokortanyákon a résztvevők bepillanthatnak a tanyai életmódba, egy-két gazdálkodó életébe, portájára. A túra végén a bronzba öntött városalapító atyák társaságában egy jóízű estebéd elfogyasztására lesz lehetőség a Tirpák fesztiválon.

 IndulásGyülekező 8.30-9.00 óra között a Nyíregyházi Evangélikus Nagytemplomnál (Nyíregyháza, Luther tér)
ÚtvonalNyíregyháza, Evangélikus Nagytemplom – Salamonbokor – LEGO-gyár teherporta – földúton haladva Rókabokor – Mohosbokor – nyugatra a négyes elágazáshoz – Sulyánbokor – újra kövezett út, majd 1 km-es szakasz a 36-os főút – Markóbokor – Halmosbokor – Horváthbokor – Nyírtelek – Nyíregyháza
Térképhttps://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=16KOzPgaY02aOjrAGOzIth0Yzm2sciLm6&usp=sharing
LátnivalókA kívül-belül felújított nyíregyházi Evangélikus Nagytemplom és a már ismert jelentőségű Szarvasi Paléta megtekintése után nyugatra indulunk ki a városból. Salamonbokorban megnézzük, hogy mekkora a víz a Mandabokri és a Simai főfolyás találkozásánál. Majd az urbanizált egyutcás tanya végigkerekezése után a LEGO-gyár háta mögé vesszük az irányt, majd már földúton haladva, Gerhátbokort érintve Róka-, Mohos-, Sulyánbokor tipikus bokortanyás település-szerkezetének megtekintése következik. Ezeken a tanyákon meg­­nézhetjük, hogyan hozzák rendbe, újítják meg autentikusan a nád­fedeles házakat. Mohos és Sulyán között az idén nyugatra haladunk, a Bene-halom felé vezető elágazásig. Sulyánbokorban várhatóan hűsülünk, (vagy beállunk az eső elől) a 70 éves tölgyfa alá, melyet a betelepítés 200. évfordulójára ültettek. Még Nagycserkesz előtt északra fordulunk Markóbokor felé. Halmosbokornál a Tirpák emlékhelynél és egy „békebeli” kocsmában frissülhetünk. Az idén betérünk Horváthbokorba, hogy itt is megnézzük az iskolaépületet és a tanyaközi kövezett kutat, majd Nyírtelekre utána Nyíregyházára érkezünk. A Városalapító Atyák szobra tövében a Tirpák fesztiválra érkezve megkóstolhatjuk a hagyományos ételeket.
A túra teljes hossza35 km, aszfalt úton és homokos, esetleg sáros dűlőutakon
FelszerelésA KRESZ – előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!
SzervezőkKözépkori Templomok Útja Egyesület
Szakvezető, túravezetőBácskainé Dr. Pristyák Erika Bácskai László
Jelentkezési határidő2023. szeptember 15. (18:00 óra) a megadott elérhetőségeken.
További információkKözépkori Templomok Útja Egyesület e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.compristyak.erika@nye.hu telefon: +36 70 / 935-6438 www.facebook.com/oroksegtura www.oroksegtura.hu

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.

A program változtatási jogát fenntartjuk! Megfelelő tartalék gumibelsőt és vizet mindenki hozzon magával a túrára!

„A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat részeként, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.”

Több

X