2024, Május

11máj.14:0017:00Tündér Túra14:00 - 17:00 Nyíregyháza, Sóstói Erdő, Erdei Tornapálya30 km

Időpont

(Szombat) 14:00 - 17:00

Helyszín

Nyíregyháza, Sóstói Erdő, Erdei Tornapálya

További információk

Tündér-Túra a Szent Miklós Görögkatolikus Gyermekvédelmi Intézmény lakói számára-2024.05.11.
Nyíregyháza kedvelt kirándulóhelye a 371 hektár területű parkerdő, ami sétáló- és kerépárútjaival, Erdei Tornapályájával, játszóterével, szalonnasütő helyeivel minden évszakban sokakat csábít a szabadba. Ezen adottságokat használtuk ki, 30 km-es túránk során.
Makk vagy Mák?-A legenda szerint Nyíregyháza erdeje egy véletlen elírásnak köszönheti a létét. Eszerint a 18. században az idejét és pénzét Bécsben mulató földesúr megneszelte, hogy felszökött a mák ára, és elhatározta, hogy a nyíregyházi birtokán nagyban fogja termeszteni a növényt. Megírta hát az ispánjának, hogy ezerhektárnyi területet azonnal vessenek be mákkal. Igen ám, de amikor egy év múlva hazatért, döbbenten látta, hogy a mákgubók helyett apró tölgycsemeték díszítik a hatalmas földterületet, így jött létre j a ma is pompázó ősfás tölgyerdő.
Túránk: a túra könnyű, néhol emelkedőkkel fűszerezett erdei biciklitúra volt, mely Nyíregyháza Sóstói Erdő Erdei Tornapályáról indult és ide is érkezett vissza a csapat. Az Tornapályán megtekinthető és használható volt a játszótér, a kondi-park. 5 km után első megállónk a természetben kialakított 2,5 km-es mezítlábas sétány volt, ami az úgynevezett Kneipp-kúra része. A Kneipp-féle hidroterápiához kapcsolódik az erdei séta, mely nyáron mezítláb is használható, a jó idő leheővé tette, hogy a túra alkalmával is használják a fiatalok. 10 km erdei tekerés után jutottunk el Nyíregyháza egyik legnagyobb nevezetességéhez A Sóstói Múzeumfaluhoz, mely szintén a Sóstói Erdőtől hódított magának teret. A Sóstói Múzeumfalu egy 1979-ben megnyitott szabadtéri néprajzi múzeum Nyíregyházán, Sóstó városrészben. A múzeum Szabolcs-Szatmár-Bereg-vármegye népi építészetét mutatja be, hasonlóan Magyarország más néprajzi múzeumaihoz. A túra részeként a múzeumfalu bejárható volt, akár kerékpárral is.
2 km tekerés után értük el a Sóstói Tavat, mely körbejárható volt kerékpárral, ez egy kb. 5 km-es táv. A “névadó” a 9,5 hektár területű, két részre osztott, sós vizű szikes tó, melynek átlagos mélysége 1,5 méter. A gyógyvíz és az erdő vonzerejének bizonyítéka az 1866-ban megépült alpesi stílusú Svájci-Lak (szintén megtekinthető volt), a kor hangulatát a mai napig őrző panzió.  A túra során érintettük még:  Krúdy Szállót-A városi polgárok, iparosemberek, bohém művészek kedvelt találkozóhelye volt az 1911-ben megépült Krúdy Szálló és annak terasza, valamint mellette a szép vonalvezetésű, ma már műemlék víztornyot, a Szeréna Lakot, megtekintettük a kis szigetet is. A kiinduló helyre szintén az erdőn át, erdei túrával tekertünk vissza. Így a megtett táv kb. 30 km lett.
Célcsoportunk 40 fő volt, a Nyíregyházi Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézmény 3 lakásotthonának 40 fő lakója-nevelője.
Felszerelés: Kérés esetén biztosítottunk: bukósisak, láthatósági mellény/póló, védőfelszerelés, kulacs.
Túravezetők: 2 fő, 1 fő idegenvezető a látványosságok bemutatása céljából. A túrán való részvétel ingyenes volt, ezzel támogatta az egyesület a gyermekotthon lakói számára a sportolási és hasznos szabadidő eltöltési lehetőséget.

Több

X